Kayyum nedir, kayyum görevleri nelerdir, kayyum neden atanır? Kayyum atanan durumlar ve kayyumluk hakkında bilgi

Kayyum ne anlama gelmektedir? Kayyum görevleri nelerdir? Kayyum ataması nasıl yapılmaktadır? İşte Kayyum ile ilgili merak ettiğiniz her şey haberimizin içeriğinde sizler için hazırlanmıştır.

08.05.2022-13:25 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-13:25) Kayyum nedir, kayyum görevleri nelerdir, kayyum neden atanır? Kayyum atanan durumlar ve kayyumluk hakkında bilgi

Kayyum kelimesinin hukuki karşılığı “Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse” anlamına gelmektedir. Kayyum, genellikle yolsuzluğa, yönetimsizliğe karışan kurumlara yada şirketlere devletin el koymasının ardından atadığı yöneticiye denir. Fakat vasi vesayet altındaki kişinin hem kendisini hem mal varlığını gözetlemek ve yönetmek, öngörülürse de hukuki işlemlerde kişiyi temsil etmek amacı ile atadığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek ve mal varlığını yönetmek için görevlendirilmektedir.

Kayyum atanması nasıl gerçekleşir?

Kayyum atanması mahkeme kararınca gerçekleşmektedir. Mahkeme kararına göre atanan kayyumlar kendilerini verilen görev ve yetkilerden sorumludur. Uzun bir süre kendisinden haber alınamayan bir kişi olur ve malları ile kimse ilgilenmemiş olursa mallarını yönetmek içinde kayyum ataması gerçekleşmektedir.

Hangi durumlarda kayyum atanması gerçekleşir?

Bir hayır işi yada genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa. İstek üzerine; -İsteğe bağlı kısıtlama nedenlerden biri var ise, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyum atanabilmektedir.

Kaç çeşit kayyum ataması vardır?

Kayyum atamaları 3 çeşit yapılmaktadır.

18 yaşına gelmiş kişinin talebi üzerine yapılan kayyum atamasına “İstek üzerine kayyumluk” denir. 

Vesayet makamı bazı nedenlerden veya kanunda belirtilen durumlarda kişinin isteği üzerine kayyum atanıyorsa bu atanma durumuna “Temsil kayyumluğu” denir.

 Bir de “Yönetim kayyumluğu” yer almaktadır.

Kayyum görev süreleri ne kadar?

Mahkeme tarafınca atanan kayyum görev süreleri 6 ay sürmektedir.

kayyum ne demek

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal