Kayseri'de Kırım Kongo Kanamalı Ateş kabusu! Dr. Ayşin Kılınç Toker konuyla ilgili açıklamalarda bulundu!

Birhan Baş, mide bulantısı ve ateş şikayetlerinin artması sonucu hastaneye gitti. Kayseri Şehir Hastanesin’de yapılan tetkiklerin ardından Birhan Baş’a KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateş) hastalığı teşhisi konuldu. Baş’ın durumu ağırlaşması sonucu 3 gün yoğum bakım servisinde tedavisi sürdü. 3 günün ardından sağlığına kavuşan Baş, taburcu edildi.

23.05.2022-08:51 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-09:43)

Kayseri’de ikamet eden 23 yaşındaki Birhan Baş, mide bulantısı ve ateş şikayetlerinin artması sonucu ilçe devlet hastanesine gitti. İlçe devlet hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından Kayseri Şehir Hastanesine sevki gerçekleşti. Kayseri Şehir Hastanesin’de yapılan tetkiklerin ardından Birhan Baş’a KKKA hastalığı teşhisi konuldu ve tedavisine başlandı. Baş’ın durumu ağırlaşması sonucu 3 gün yoğum bakım servisinde tedavisi sürdü. 3 günün ardından sağlığına kavuşan Baş, taburcu edildi. Yaşadığı tahlisiz olayı anlatan Baş, “Burada 3 gün yoğun bakımda kaldım. Ardından normal servise çıkardılar. Zordu ve sıkıntılı bir süreç oldu. Kene hafife alınacak bir şey değil. Tedavisi de zor oldu. İnsanların dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle hayvancılıkla uğraşanların" ifadelerini kullandı.

Vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker konuyla ilgili açıklamasında, "Orta Anadolu Bölgesi'nde özellikle Tokat, Yozgat ve Sivas'ta keneyle bulaşan KKKA dediğimiz durum maalesef mayıs ayından ağustos ayına kadar çok fazla vatandaşımızda görülmeye başladı. Bu sadece keneyle bulaşmanın dışında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara bulaşması sonucu hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza da bulaşıyor. Bu vatandaşlarımızda özellikle ani yükselen 40 dereceleri bulan ateş, vücutta halsizlik, kas ağrıları ile başlayıp ölümcül kanamalara kadar seyreden bir tablo oluşturabiliyor. Bu noktada da Kayseri olarak biz bu bölgelerden gelen hastayı mayıs ayı başlangıcından bu yana kabul etmeye başladık. Maalesef bu seneki vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor. Ölümcül kanama riski biraz daha fazla. O yüzden vatandaşlarımızın özellikle açık havada bulundukları zamanlarda açık renkli ve vücutlarını kapatacak şekilde kıyafetler giymeleri ve çoraplarını pantolonlarının üzerine çekmeleri faydalı olacaktır. Eve döndüklerinde de kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası bölgelerde kene olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Ayrıca hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın da herhangi bir ateş, ani gelişen bir kas ağrısı ve ishal gibi bir tablosu olduğunda hastaneye başvurmalarını öneriyoruz" ifadelerini yer verdi.

Keneye kesinlikle çıplak elle dokunmamak gerekiyor

Keneye kesinlikle çıplak elle dokunmamak gerekiyor

Yaşanabilecek bu hastalıkla alakalı nasıl önlemler alınacağını vurgulan Toker, "Keneye kesinlikle çıplak elle dokunmamak gerekiyor. Poşet, eldiven, naylon veya mendille vücuda en yakın olan bölgeden sıkıca tutup bir hamlede çıkartabilirse bunu yapabilir. Ancak keneyi patlatmak, yakmak ve herhangi bir yanıcı madde dökmek kesinlikle sakıncalıdır. Bu noktada virüsü hayvan daha fazla kana karıştırabilir. Tek hamlede çıkartılamadığı takdirde mutlaka acil servislere başvurup sağlık çalışanlarından bu konuda yardım istemeliler" diye konuştu.

YORUM YAZ..
Modal