Kayseri’de Avrupa'nın En Büyük Lityum İyon Pil Üretim Tesisi Kuruluyor

2022 yılında açılması planlanan Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük lityum pil üretim tesisi Kayseri’de kuruluyor.

26.12.2021-11:18 - (Son Güncelleme: 26.12.2021-11:23) Kayseri’de Avrupa'nın En Büyük Lityum İyon Pil Üretim Tesisi Kuruluyor

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına bağlı ASPİLSAN Enerji, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük pil üretim tesisini Kayseri’de kuracağı ve tesisin 2022 yılında açılacağını belirtti.  

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK PİL ÜRETİM TESİSİ KAYSERİ’DE KURULUYOR

TRT haberde yer alan habere göre, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük pil üretim tesisi ASPİLSAN Enerji tarafından Kayseri’de kuruluyor. 2022 yılınca faaliyet göstermesi planlanan bu tesis sayesinde Türkiye kendi lityum iyon pil teknolojisini de üretecek.

PİL ÜRETİMDE KULLANILACAK MAKİNALAR YERLİ HALE GETİRİLİYOR

Kurulacak tesis için çalışmalara ara verilmeden devam edildiğini dile getiren Elektrik Mühendisi Ahmethan Aycan, yurt dışında 60 bin dolara mal edilen makineyi kendi bünyelerinde mekaniği, yazılımı ve elektriksel çalışmalarıyla birlikte 35 bin dolara yapabildiklerini dile getirdi. 

Üretilen pillerin şu anda otomobil firmalarına batarya oluşturabileceğini dile getiren ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy, asıl hedefledikleri büyük firmaların kullanacakları pilleri müteakip safhada üreteceklerini belirtti. 

Aspilsan

TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ"NE DE KATKI SAĞLAYACAK

Üretim aşamasında çıkacak ilk pilin silindir şeklinde olacağını dile getiren Özsoy, ‘’Üretim hattından çıkacak ilk pil silindirik tipte olacak, 2,8 amper saat kapasiteye ve 3,6 volt gerilime sahip bulunacak. Elektrot hazırlama, pil montaj ve formasyon hatları olmak üzere üç kısımdan oluşacak tesis, dakikada 60 pil üretim kapasitesine sahip olacak’’ dedi. 

ÇOK ÇEŞİTLİ BATARYA SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLECEK

Yeni yılın Nisan ayında seri üretime geçmeyi hedeflediklerini dile getiren ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy, ‘’Düşük sıcaklıklarda çalışabilecek piller, yüksek C-rate (deşarj oranı) değerine sahip olduğu için çok çeşitli batarya sistemlerinde kullanılabilecek. Fabrikada aynı makine sistemlerinde yine silindirik hücre olan ancak daha yüksek kapasitedeki hücreler de üretilebilecek.Yaklaşık maliyeti 900 milyon ile 1 milyar 200 bin lira arasında planlanan fabrikada makine sistemlerinin kurulumunun Ocak 2022'de tamamlanması, Nisan 2022'de de seri üretime geçilmesi hedefleniyor. Togg'a da katkı sunmaya hazırlanan ASPİLSAN, yatırımın ikinci fazı tamamladığında Togg için yerli hücreyle yerli batarya üretebilir hale gelecek’’ şeklinde konuştu. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal