Kayseri’de 8 milyon yıllık dev domuz kafatası bulundu

Kayseri’deki Yamula Barajı’nın kıyısında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olan dev bir domuz kafatası ortaya çıkarıldı.

30.08.2024-13:10 - (Son Güncelleme: 30.08.2024-13:10) Kayseri’de 8 milyon yıllık dev domuz kafatası bulundu

Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Taşhan Mahallesi'ndeki Yamula Barajı kıyısında, 2017 yılında çobanlık yapan Murat Adıyaman tarafından bulunan kemik parçaları, büyük bir keşfe yol açtı. Yapılan incelemelerde, bu kemik parçalarının 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle başlatılan kazı çalışmaları, altı yıldır aralıksız devam ediyor.

Fosil Keşfi: 7,5-8 Milyon Yıllık Dev Domuz Kafatası

Bu yıl Mayıs ayında başlayan kazı çalışmalarında, 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen dev bir domuzun kafatası bulundu. Alçı ceket yöntemiyle titizlikle toprak altından çıkarılan fosil, Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı'na getirildi. Burada yapılacak analiz ve onarım çalışmaları sonrasında, fosilin daha detaylı bir şekilde incelenmesi planlanıyor.

Prof. Dr. Okşan Başoğlu: "Bu Domuz Günümüz Domuzlarına Benzemiyor"

Kazı Heyeti Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bulunan fosilin önemini vurguladı. Başoğlu, "Bu dev domuz, günümüz domuzlarına hiç benzemiyor. Boyutları oldukça büyük ve iri bir canlı. Tam bir kafatasının bu kadar bütün halde bulunması, bizim için büyük bir bulgu. Bu fosili inceleyerek, Nasıl bir canlı olduğunu daha net bir şekilde ortaya koyacağız," dedi.

Kayseri’de 8 milyon yıllık dev domuz kafatası bulundu

Doğal Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz

Geç Miyosen dönemine ait olduğu belirlenen bu dev domuz kafatası, kazı çalışmalarının en dikkat çekici buluntularından biri olarak kaydedildi. Prof. Dr. Başoğlu, "Bine yakın fosil bulduk. Her yeni keşif, ekibimizin çalışma azmini artırıyor. Bu fosiller, doğal miraslarımızdır ve bunlara katkıda bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz," şeklinde konuştu.

Kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede, daha fazla fosilin ortaya çıkması bekleniyor. Bu fosiller, sadece Kayseri için değil, dünya paleontolojisi için de büyük bir öneme sahip.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal