Kayısı taze tüketildiği üzere, marmelatı da sofralardan eksik olmayan bir meyvedir. Türkiye’de Malatya bu konuda öncüdür; orada gün kurusu adından özel ve lezzetli bir kuru kayısı da mevcuttur. Kayısının pestili de yapılmaktadır. Kelimenin kökeni Arapça olup, kıyas –‘kys’ (kaysi) şeklinde ölçme, biçme anlamında da kullanılmaktadır. Zerdalinin bir çeşidi biçiminde de tasvir edilmiştir.
KAYISI ÇEKİRDEĞİ NEDİR?
Kayısı çekirdeği yağı faydaları bulunan bir maddeyken, onun üretildiği çekirdekse ilginç bir içeriğe sahiptir. Keza, içinde yoğun oranda karbon, arsenik taşıdığı için, kabukları, boyalarda, metal sanayide, temizlik malzemesi ve kimyasal madde üretimi kapsamında değerlendirilebilmektedir. İnşaat sektöründe de kullanılır. Hatta, yerlere de dökülerek, mıcır şeklinde organik olmayan malzemeye dönüştürülmektedir.
Kayısı çekirdeğinin içiyse, yemiş şeklinde yenilir. Fakat, günde beş adetten fazlası tavsiye edilmez. Çok güçlüdür. İçindeki amigdalin bağırsaklara karışınca, siyanürün etken maddesi olan siyanidi ortaya çıkarır. Ama, kimi uzmanlar, alternatif tıp kapsamında, acı kayısı çekirdeğinin kansere iyi yönde etki yaptığını söyleyip, onu tavsiye ederler. Hatta, vitamin B17 kapsamında Turgut Özal Üniversitesi’nde yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde, olumlu sonuçlara imza atılmıştır.
Yorgunluğa, depresyona, strese karşı da bu çekirdeğin yemişi önerilmiştir. Kayısı ve kayısı içi yemek bağırsakları da çalıştırır. Bağırsaklar, vücutta beyinden sonra gelen, en önemli organlardır. Sıklıkla görülen, kalın bağırsak, mide kanserlerine karşı da kayısı çekirdeği tüketilmesi önerisi yapılmaktadır.
KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI NASIL YAPILIR?
Kayısı çekirdeği yağı faydaları, bilhassa ciltte büyük mucizeler yaratır. Kokusuyla da sizi kendinden geçiren yağı marketlerde ve aktarlarda da satılmaktadır. Kozmetik sektörünün göz bebeği, masaj salonlarının, aromaterapinin aranılan maddesi olan kayısı çekirdeği yağı, soğuk pres yardımıyla damıtılmaktadır. Çekirdekle öğütülüp, bunlar doğal yöntemlerle yapılmaktadır. İçinde yüksek oranda omega-6 bulunmaktadır.
KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI NELERE FAYDALIDIR?
Kayısı çekirdeği yağı faydaları saymakla bitmeyeceği gibi, başlıca etkileri şu şekilde sayılabilir:
Cilt İçin Kullanılmaktadır:
- Ciltteki kırışıklıkları önlemek, anti aging için bire birdir.
- Sivilcelere, aknelere, iltihaplara iyi gelmektedir.
- Yüzü nemlendirmekte, gözeneklerin nefes almasını sağlamaktadır.
- Egzama, sedef gibi hastalıklara iyi gelir.
- Cildin doğal rengini korur.
- Kaşları besler, kirpikleri uzatır.
- Elleri ve ayakları yumuşacık yapar.
- Gözaltındaki kararmaları önler.
- Kayısı çekirdeği yağı, seyreltilerek kullanılmalıdır; zira, ciltte tüylenme etkisi de gösterebilir. Sulandırmanız mümkündür.
SAÇ İÇİN KULLANILMAKTADIR
- Saçların tellerini güçlendirir.
- Saç kırılmalarını önler.
- Saçlara parlaklık verir.
- Şampuanların içine konulabilir.
Esans Şeklinde Kullanılmaktadır: Koltukaltlarına, boyun bölgesine, göğüs arasına da sürülebilir.
Kokusu cezbedicidir.
Bu noktada, aşırı dozda kullanmamaya dikkat etmeniz gereklidir.
SOFRALARDA KULLANILMAKTADIR
Salatalara iki damla konulduğunda, kanser, kalp krizi, felç gibi riskleri de azaltmaktadır.
Bunun için de üstünde ‘yiyecek olarak tüketilebilir’ veya ‘her türlü tüketime uygundur’ ibaresi olan yağları almanız gerekmektedir