Kaygı Bozukluğu Nedir?

Anksiyetenin günden güne daha fazla kişide görülmesi nedeniyle oldukça popüler bir gündem maddesi haline geldi. Peki, anksiyete nedir? Anksiyete belirtileri nelerdir?

27.03.2021-09:15 - (Son Güncelleme: 10.12.2021-16:41) Kaygı Bozukluğu Nedir?

Türkiye'de yaşayan insanların yaklaşık yüzde 17'sinin gün içerisinde yoğun olarak kaygı bozukluğu yaşadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle psikolojik hastalıklardan biri olan kaygı bozukluğuna önem verilmesi gerekmektedir.

Anksiyetenin  günden güne daha fazla kişide görülmesi nedeniyle oldukça popüler bir gündem maddesi haline geldi. Anksiyete ya da halk dilindeki adıyla 'kaygı bozukluğu' psikolojik duygu durum bozukluklarından biridir. Her insanın hayatında günlük kaygılar vardır. Hatta bu kaygılar sağlıklı bir ruh halinin göstergesidir. Maddi kaygılar, sosyal kaygılar bunlardan sadece ikisidir. Ancak anksiyete hastaları, yaşadıkları kaygı halini; her olaya, her göstergeye her duruma yayarlar. Başka bir deyişle, kaygılarında büyük bir aşırılık gösterirler.

Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler yoğun ve sürekli bir endişe durumu yaşarlar. Hatta bu endişe, hayatı aksatan korkularla birlikte gelir. Ayrıca, anksiyete hastasına zaman zaman panik atak da eşlik edebilir. Anksiyete bozukluğu ya da kaygı bozukluğu kendi içinde sosyal anksiyete bozukluğu, ayrılık anksiyetesi, spesifik fobiler ve yaygın anksiyete olmak üzere ayrılık gösterir.

Kaygı bozukluğu olan kişiler her daim, olabileceklerin en kötüsünü düşünürler. Ayrıca bu düşünce hali kontrol dışındadır. Yani kişi, istese de o kaygı halinden çıkmaz.

ANKSİYETE BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR?


Kaygı bozukluğu hallerinin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte; kişinin geçmişte ya da şu an da yaşadığı travmatik olaylar, çeşitli üzücü deneyimler, diğer sağlık sorunları ya da genetik faktörler anksiyetenin nedenleri arasında sayılabilir. Anksiyetenin nedenleri şu şekildedir;

- Genetik sebepler

- Beynin içindeki kimyasal bozukluklar

- Çevresel travmalar (istismar, ölüm, saldırıya uğramak)

- Kalp, akciğer, troid ya da diyabet şeklindeki sağlık sorunları

- Kullanılan ilaçların yan etkisi. 

Bütün bu saydığımız durumlar, anksiyetenin nedenleri arasında gösterilebilir. Bu nedenle kişilerin aşırı kaygı hali durumlarında uzman bir hekime başvurması gerekmektedir.

ANKSİYETE BELİRTİLERİ NELERDİR?


- Kişinin gün içerisinde kendisini sürekli gergin, huzursuz ya da panik halinde hissetmesi

- Nefes darlığı ve ağız kuruluğu

- Sürekli olarak kötü bir şey olacakmış hissi

- Nabızda hızlanma

- Aşırı terleme

- El titremesi

- Odaklanma ve konsantrasyon sorunları

- Hazımsızlık

- Bir şeylerden sürekli olarak kaçma isteği

- Uyku problemleri

ANKSİYETE TEDAVİSİ

Anksiyete tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri hastalığı tam olarak yok etmese de kaygı bozukluğunu azaltmak ve hastalığı yönetmek için oldukça etkilidir. Bu tedavi yöntemlerini psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve ilaç tedavisi olarak sıralayabiliriz. Özellikle ilaç tedavisi, beyindeki kimyasalların düzenlenmesi açısından bir hayli etkilidir. Ancak bu ilaçların muhakkak doktor tavsiyesi ve kontrolü ekseninde alınması gerekmektedir.

YORUM YAZ..
Modal