Kayalıpınar'da Taş Devri İzleri Bulundu

Sivas'taki Kayalıpınar'da yapılan kazılarda yerleşimin tarihi taş devrine kadar uzandığı tespit edildi.

05.10.2024-11:23 - (Son Güncelleme: 05.10.2024-11:23) Kayalıpınar'da Taş Devri İzleri Bulundu

Kayalıpınar Kazıları Taş Devri'ne Işık Tutuyor

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve tarihi hitit şehri olarak bilinen Kayalıpınar'da yapılan kazılarda, yerleşimin tarihinin taş devrine kadar uzandığı belirlendi. Kazı ekibinin başında bulunan Doç. Dr. Çiğdem Maner, bu bulguların bölge tarihine yeni bir boyut kattığını vurguladı.

Kazı Çalışmalarının Sonuçları

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü tarafından başlatılan kazılarda, eski Asur ticaret kolonileri, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmaları boyunca Doç. Dr. Çiğdem Maner, önemli yontma taş aletlerinin bulunarak Paleolitik Çağ'a ait olduğunu belirtti.

Kayalıpınar'ın Tarihi Önemi

Kayalıpınar'ın tarihin çok gerilere gittiğini belirten Maner, "Taş devri eserleri buranın tarihini yaklaşık 15 bin yıl kadar geriye götürüyor. Yani bu bölge, insan yerleşimlerinin en eski örneklerine ev sahipliği yapıyor," dedi. Bunun yanı sıra buluntular arasında Neolitik Çağ’a ait verilerin de yer aldığı ifade edildi.

İştra Tapınağının Bulunması

The excavation also shed light on religious practices, particularly revealing the temple of İştar, a significant deity in the Hitit pantheon known as a center for worship in the region. Maner added, "The presence of İştar's temple in this area indicates its importance throughout various historical periods."

2024 Kazı Sezonunda Yeni Ümitler

Boğaziçi Üniversitesi'nden Kazı Başkan Yardımcısı Emre Kuruçayırlı, bu yılki kazı çalışmalarında tapınağa ait olabileceği düşünülen yapıları ortaya çıkardıklarını ve kazıların 2024 yılında devam edeceğini açıkladı. "Kayalıpınar, Hitit döneminin önemli şehirlerinden biridir ve kazılarla daha pek çok sır açığa çıkarılacak," şeklinde konuştu.

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı "Samuha" olan Hitit şehri Kayalıpınar'daki kazılarda rastlanılan eserlerde, yerleşim yerinin tarihinin taş devrine kadar uzandığı belirlendi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal