İçeriğinde zengin vitamin mineral bulunan, B vitamini ve iyot zengini olan kavun çekirdeği sağlığımıza birçok fayda sağlıyor. İşte kavun çekirdeği ve kavun çekirdeği suyunun sağlığımıza olan faydaları...
Severek tükettiğimiz kavun yaz aylarında en çok tercih edilen meyvelerden. Yaz meyvesi olmasına rağmen uygun koşullar sağlandığında uzun süre saklanabilen kavun kışında tüketilebilir. Yaz aylarında serinlemek için tükettiğimiz kavunun aslında şifa deposu olduğunu biliyor muydunuz? Serinlemek için ve lezzetinden dolayı tükettiğiniz kavunun faydalarını duyunca bu sefer faydalarından dolayı yemeye başlayacaksınız.
Kavunun sadece kendisi değil çekirdeği de şifa kaynağı. Birçok hastalıkların giderilmesinde kullanılan kavun çekirdeği asla atılmaması gereken bir besindir. Yoksa siz de kavun yedikten sonra çekirdeklerini atanlardan mısınız? Kavun çekirdeklerini bundan sonra sakın atmayın! Kavunun yedikten sonra içinden çıkardığınız çekirdek kısmını sulu tarafından ayırıp, güzeşte kurutarak saklayabilirsiniz.
Kavun düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur. Sadece kavunun değil, kavunla birlikte çekirdeklerinin bağırsak kurtlarının atılmasında inanılmaz faydaları vardır. Kavun çekirdekleri genellikle atılan kısımdır. Oysaki kavun çekirdeklerinin bağırsak sağlığı dışında hazımsızlık, ateş düşürme, öksürük gibi sorunların tedavisine de birçok katkı sağladığı görülmüştür.
Kavun çekirdekleri bir suyun içine konulup kaynatılır. Kaynatılan kavun çekirdeğinin suyu içildiği takdirde solunum yolları da rahatlamış olur. Böylece solunum yolu enfeksiyonları da kısa sürede yok edilir.
Vitamin ve mineral zengini olan kavun çekirdekleri yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle kavun çekirdeği boğazdaki balgamı kısa sürede söker atar. Kavun çekirdekleri ses kısıklıklarının giderilmesinde de oldukça etkilidir.
- Yemeklerden önce bir bardak tüketilen kavun çekirdeği suyunun böbrekleri ve mesaneyi temizlediği söyleniyor.
- Bu tatlı meyvenin çekirdekleri suda bekletilip kaynatıldığında cinsel gücün arttırdığı, afrodizyak etkisi olduğu söyleniyor.
- Kavun çekirdeği suyu, idrar söktürücüdür. İdrar yolu hastalıklarına iyi gelir. Basur şikâyetlerini azaltır.
- Kavun çekirdekleri kaynatılarak içildiğinde solunum yolu rahatsızlıklarını giderilmesine yardımcı olur.
- Karaciğer hastalarına da kavun çekirdeği suyu faydalıdır. Fakat günde 1 bardaktan fazla içilmemesi gerekiyor.
- Vücudu serinletir.
- Yaz meyvesi olmasına rağmen kavun çekirdekleri kurutularak uzun süre saklanabilir ve kış aylarında üşütmeden kaynaklanan öksürük sorunları için kullanılabilir. Kavun çekirdeği öksürük ve yüksek ateş gibi sorunları giderebilir.
- Kavun çekirdeği cilt sağlığı için çok faydalıdır, bu yüzden kozmetik ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Cilde parlaklık kazandırır ve yumuşamasını sağlayabilir.
- Kavun çekirdekleri anemi hastalığına iyi gelir ve aynı zamanda anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Gut hastalığı için kavun çekirdeklerinin çok gaydalı olduğu düşünülmektedir. Gut hastaları düzenli olarak tüketebilirler.
- Kavun çekirdeği farklı kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilmektedir.
- Sindirim sistemi için faydalıdır. Bağırsakların temizlenmesini sağlar.
- Kavun çekirdeği aynı zamanda mide sağlığının korunmasına yardımcı olur. Mide de asit oranının dengelenmesini sağlar.