Tüketilen besinler insanların vücudunda bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Gıda alerjisi, bağışıklık sisteminin gıdalardaki proteinlere aşırı tepki vermesinden kaynaklanır. Yapılan araştırmalara göre gıda alerjisi, 5 yaş altı çocuklarda yüzde 6-8 oranında görülürken yetişkinlerde yüzde 3-4 oranında görünebilmektedir.
Kavun alerjisi de bir çeşit gıda alerjisidir ve yetişkinlerde daha fazla görülmektedir. Uzmanlara göre kavun alerjisi genellikle sindirim sistemiyle alakalıdır ve ağız bölgelerinde kaşıntı, yüzde kızarıklık, ciltte döküntü ve iltihaplanma, ishal, bulantı, karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Kavunda bulunan profilin enzimi alerjiye neden olmaktadır. Kavunda bulunan kitinaz enzimi de alerjiyi tetikleyen bir başka enzimdir. Sindirim sistemi tarafından düşman olarak algılanan bu enzimler vücudun histamin salgılamasına neden olmaktadır. Bu salgı da alerji belirtilerini ortaya çıkarmaktadır.
Kavun alerjisinin belirtileri
Kavun alerjisi ciltte kaşıntı, döküntü, ishal ve kusma gibi belirtilere ek olarak yutma güçlüğü, kan basıncında ani düşüş, baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi ciddi etkilere de neden olabilmektedir. Kavun alerjisinin ciddi sonuçları olabilmekte ve nadiren ölümle sonuçlanabilmektedir. Ciddi bir kavun alerjisi olan kişinin kavun tüketmesi halinde 112 acil ekiplerinden yardım istemek hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Kavun alerjisine ne iyi gelir?
Kavun alerjisi olanlar her türlü kavun ürününden uzak durmalıdır. Kavun alerjisi yaşanması durumunda doktorlar antihistaminik ilaç reçetesi vermektedir. Antihistaminik, kavunun ciltte neden olduğu kaşıntıyı ve döküntüyü gidermeye yöneliktir. Kavun alerjisi ciddi boyutta olduğunda acil tıbbi müdahale uygulanır ve epinefrin enjeksiyon yapılır.