Özellikle kahvaltılarda beğeni ile tüketilen katmerlerin yapılış tarifi Ramazan ayının son günlerinde sahur sofralarını hazırlamak isteyen kişilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. En güzel ve lezzetli Katmer nasıl yapılır? sorusunu düşünür bir şekilde internet üzerinden araştırma yapmaya yönelen insanlar katmer için gereken malzemeleri ve katmerin tarifini öğrenmeye çalışıyor.
En güzel ve lezzetli katmer nasıl yapılır?
Bir tanesinin 256 kalorilik bir değeri olan katmerlerin beyaz un ve yağ oranının yüksek olması sebebiyle fazla tüketilmemesi gerekmektedir. En güzel katmeri hazırlamak için dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlardır:
- Hamurun yumuşak olması için malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir.
- Hamurun ele yapışmayacak hale gelene kadar yoğurulması gerekir.
- Her iki tarafa açılan bezelerin her tarafının yağlanıp, dolapta dinledirilmesi gerekir.
- Dinlenmiş hamurlar tabak büyüklüğünde açılmalıdır.
- Hamurlar iki yönde de pişirilmelidir.
- Sıcak tereyağ ile katmerler yağlanmalıdır.
Katmer için gereken malzemeler ve katmerin hazırlanışı ise şu şekildedir:
Malzemeler
Hamur İçin:
-4 su bardağı un
-1,5 su bardağı ılık su
-1 tatlı kaşığı tuz
Arası İçin:
-1 çay bardağı sıvı yağ
-8 yemek kaşığı un
Yapılışı
Un, su ve tuz bir kapta hamur kıvamını alıncaya kadar yoğurulur. Hamurun üzeri kapatılarak en az 20 dakika beklenir. Dinlenen hamurlar 8 parça olacak şekilde kesilir. Parçalardan birisi bir yemek tabağı büyüklüğünde açılır ve sonrasında sıvı yağ ile yağlanarak üzerine un serpilir. Alt kısmından yuvarlanıp yukarıya doğru rulo haline getirilen katmerler ısınmış bir tavada arkalı önlü olacak şekilde pişirilir. Pişirilen hamurlar sıcak şekilde servis edilir. Afiyet olsun.
Dileyenler hamurun içerisine çikolata, ceviz, antep fıstığı ezmesi ilave ederek tatlı olarak da tüketebilir.