Katalog Suçlar Nelerdir? İnstagram İçin Ne Karar Alındı?

Türkiye'deki katalog suçlarla mücadeleye aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellenen Instagram, kurallara uyana kadar kapalı kalacak. BTK, Instagram'ın bu suçlarla ilgili içerikleri kaldırmasını talep etmişti.

06.08.2024-11:19 - (Son Güncelleme: 06.08.2024-11:19) Katalog Suçlar Nelerdir? İnstagram İçin Ne Karar Alındı?

Instagram'ın ne zaman tekrar erişime açılacağı ve bu süreçte hangi adımların atılacağı merak konusu. 2 Ağustos’ta erişim engeli getirilen Instagram, dün Türk yetkililerle bir kez daha görüştü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, BTK ve İletişim Başkanlığı yetkilileri ile Instagram Londra ve Türkiye temsilcilerinin online katıldığı toplantı saat 13.00’te başladı ve uzun saatler devam etti.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, toplantıya ilişkin X’te yaptığı paylaşımında, “Taleplerimizin karşılanması hususunda gereğini yapacaklarını umuyor; olumlu gelişmelerin olmasını bekliyoruz” yazdı. Ancak Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz. Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz” dedi.

Katalog Suçları Listesi

BTK, katalog suçlara giren içeriklerin kaldırılması talebiyle Instagram'a bir liste sundu. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Yasası’nın 8. maddesinde sayılan suçlarla ilgili BTK Başkanı’nın re’sen erişim engeli getirme yetkisi bulunuyor.

Instagram, kullanıcılarının bu suçlarla ilgili yaptığı paylaşımları, BTK’nın uyarısına rağmen kaldırmaması nedeniyle erişim engeline maruz kaldı. Bu suçlar arasında Atatürk’e hakaret, çocuk istismarı ve cinsel suçlar; fuhuşa, kumara, uyuşturucuya özendirme, toplumsal hassasiyetlere aykırı görüntüler gibi birçok paylaşım yer alıyor.


İşte O Suçlar...

BTK, Instagram’a sunduğu listede şunları belirtti:

İntihara yönlendirme

Çocukların cinsel istismarı

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma

Sağlık için tehlikeli madde temini

Müstehcenlik

Fuhuş

Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama

Atatürk aleyhine işlenen suçlar

Instagram, bu içerikleri eksiksiz kaldırmadığı takdirde erişim engeli devam edecek. Kararın 15 gün sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu süreçte Instagram kullanıcıları ve şirket yetkilileri, platformun yeniden erişime açılması için gerekli adımları atmaya devam edecek.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal