Kaşıntı, doktor, afrika, çin, çinli adam, hastane, dermatoloji gibi başlıklar galerimizde
Kaşıntı için doktora gitti gerçeği orada öğrendi
Kaşıntı sebebiyle doktora giden genç adam doktorda gerçeği öğrendi.
6 ay afrika’da kalan adamın ülkesine döndüğünde vücudunda kaşıntılar oluştu.
Doktora gittiğinde korkunç gerçeği öğrendi.
Çinli adam, çalışmak için gittiği afrika’dan derisinin altına yerleşen 20 kurtçuk ile döndü.
Doktora giden şahıs, kaşıntıları geçmeyince bu kez özel bir hastanenin dermatoloji bölümüne başvurdu.
Yapılan muayenede adamın karnı ve baldırına 20 tane kurtçuğun yerleşip, yaşadığı ortaya çıktı.
Kurtçuklar yapılan küçük bir operasyonla adamın vücudundan alındı.
Talihsiz adamın vücuduna yerleşenlerin tumbu sineğinin larvaları olduğu açıklandı.
Bu kurtçukların hayvanların derilerinin altına yerleşerek büyüdüğü biliniyor.
Vücuttan çıkan kurtlar
Vücuttan çıkan kurtlar, halk arasında kurt ve solucan olarak bilinen ekseri oval yapılı ve yuvarlak yapılı bu yapı insanın bünyesinde parazit olarak yaşayan ve ciddi anlamda hastalık etkeni olan çok hücreli hayvanların sınıfını oluşturan nematodlar.
Solucan ve kurtların sebep oldukları hastalıklar çok farklı ve çeşitlidirler. iğne kurdu hastalığının insan üzerindeki etkeni, yaklaşık 1 cm uzunluğunda olmakla, bağırsak üzerinde gezinerek yaşayan bir parazit türüdür.
Kıl kurdu olarak hak arasında bilinmektedirler. tıp anatomisindeki adı enterobius vermicularis veya oksiyür olarak adlandırılır. bu hastalığına maruz kalanların oksiyüraz hastalığıyla kalmış olurlar.
Vücutta çıkan kurt hastalığının en etkilisi ascaris lumbricoides dir. 5 - 6 mm çapında ve 20 - 25 cm uzunluğunda, yuvarlak tarzda bir kurttur, yapı itibariyle toprak solucanını andırmaktadır.
Yaptığı hastalığa tıp literatüründe askariyaz ismi verilir.
Çok sayıda insanda yaygın tarzda görülen bir hastalık olup ekseri çocuklarda daha yaygın görülmektedir. bu kurt bağırsak da yaşamını sürdüren ankilostoma doudonale adını alan parazit insanlar üzerinde kancalı kurt hastalığını, strongyloides stercoralis ismindeki yuvarlak bir parazit olan kurt iplik solucanı hastalığını yapmaktadır.
Tüm memelilerde görülen ancak en fazla domuzlarda yaşaya bilen parazit olan trichinella spirclis sosis, jambon gibi pişirilmeyerek yenen etler ile insana bulaşan trişin hastalığının en önemli sebebidir.
Trişin olarak adlandırılan 3 - 4 mm uzunluğunda olan beyaz renkli bir kurt türüdür. evrimini tamamlamak için canlı bir yapıya ihtiyacı vardır ekseri hayvan ve insan bağırsağında yaşamaktadır.
Dişilerin doğurduğu kurtçuklar lenf ile kana, oradan ise çizgili kaslara gelerek yerleşir, yerleştiği bölgeye tutunarak kist biçimine dönerek uzun zaman burada kalır bu süreç bazen çok uzun sürer ve yıllarca orada kalabilir. hastalıktan korunmak için domuz etinden uzak durulmalıdır.
İnsanlar çokça görülen filarya hastalığının en önemli etkenlerinden birisi olan vvuchereria bancrofti çok ince olmakla 4 - 10 cm uzunluk da, ip şeklindeki beyaz renkli kurtlardandır.
Bir kısmı insan vücudunda lenf sistemine girerek yerleşir, vücudun halsiz düştüğü dönemlerde zaman zaman kana geçerler. deriye yerleşen filaryalardan loa loa ismi verilen kurt göz solucanı hastalığı olarak nitelendirilen bu hastalık ülkemizde nadiren görülmektedir. insan vücudunda çıkan filaryalar körlüğe neden olabilmektedir. drancunculus medinensis ismindeki filaryalar medine solucanı hastalığına neden olmakla insan vücudunda oluşan 30 cm boyunda ve 1 mm eninde olup deride yaşarlar.