Mutfakta kullanılan en uzun ömürlü eşyaların başında kaşık, çatal ve bıçaklar gelir. ancak çok sık kullanılan kaşık, çatallar zamanla paslanır, lekeler oluşur ve parlaklığını yitirir.
Mutfakta kullanılan en uzun ömürlü eşyaların başında kaşık, çatal ve bıçaklar gelir. ancak çok sık kullanılan kaşık, çatallar zamanla paslanır, lekeler oluşur ve parlaklığını yitirir. zamanla parlaklığını yitiren çatal, bıçak ve kaşıkları ilk günkü parlaklığına kavuşturmak için evde deneyebileceğiniz bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Çamaşır deterjanı ile parlatma
Geniş bir tencerenin içerisine çatal, bıçak ve kaşıklarınızı koyup üzerine bir miktar su ve çamaşır deterjanı ekleyip suyu kaynatın. belli bir süre kaynadıktan sonra ılık suyla iyice durulayın. durulama sonrasında da su lekesi kalmaması için yumuşak, tüy bırakmayan bir bezle kurulayın.
Sirke ile parlatma
Çatal kaşıklarınızı kimyasal maddeler olmadan ilk günkü görünümlerine kavuşturmak isterseniz; sirke kullanarak uygulanan yöntemi deneyebilirsiniz. derin ve geniş bir kabın içerisine su doldurun. kabın içine göz kararı, bir miktar sirke ekleyin ve kararmış çatal kaşıklarınızı suyun içerisine koyun ve uzun süre bekletin. son olarak da bol suyla durulayarak bir bezle kurulayın.
Karbonat ile parlatma
Kaşık çatallarınızı parlatmak için bir kabın içinde karbonatın üzerine bir miktar sirke damlatın ve elde edilen karışımla çatal kaşıklarınızı iyice ovalayın. son olarak da bol su ile sirke ve karbonattan arındırın. daha sonra su lekesi oluşmaması için bir bez yardımıyla kurulayın.
Limon kabuğu ile parlatma
Limon kabuğu ile çatal bıçaklarınızı tek tek ovmayı gerektirdiği için biraz uzun süren bir işlem olacaktır. kullanılmış olan limonların kalan kabuklarıyla çatal bıçaklarınızın yüzeylerini güzelce ovalayın. ovalama işleminden sonra her çatal bıçağı hemen durulayın ve bir bez yardımıyla kurulayın.