Kars Gezilecek ve Görülecek Yerler

Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kars ili, birden çok etnik kimliğin bir arada yaşadığı, sınır komşularının arasında Ermenistan’ın, Iğdır’ın, Erzurum’un, Ardahan’ın ve Ağrı’nın bulunduğu bir alanı kapsamaktadır.

22.06.2020-16:49 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-16:47) Kars Gezilecek ve Görülecek Yerler

Oldukça esrarengiz bir şehir olan Kars, Kafkasya Cumhuriyeti Devleti’ne de başkentlik yapmıştır.

Kars gezilecek ve görülecek yerler kapsamında, hem kışı temsil eden tülsü havasıyla hem doğaya dair sakinliğiyle hem tarihsel arka planıyla sizi etkisi altına alacaktır. Şehir sizi maceraya çağıran sesiyle ilginç bir tatil seçeneği olarak da önünüze çıkmaktadır.

Kars’ın Adı Neden Gizemlidir?

Kars sözcüğünün nereden geldiğine dair kesin bilgiler yoktur; daha çok rivayetlere göre hareket edilir. Bir kesim, Kars sözcüğünün ‘‘karsak’’tan (deve tüyü) geldiğini, bunun da aynı isimle kurulan bir boy olduğunu söylerken; bir kesim de bunun uydurma olduğunu eklemiş, ilin adının Gürcüce’deki ‘‘karis’’ (kapı) sözcüğünden türediğini ima etmiştir. Bölgenin en eski adının, Ermenice ‘‘ghars’’tan geldiğini söyleyenler de çıkmaktadır. Kendisi de bir sır kutusu olan Kars’ın ismi üstündeki gizemli perde de bir türlü aralanamamaktadır.

Kars Hakkında Neler Öğrenebiliriz?

En bilinen ilçeleri, Kağızman, Susuz, Sarıkamış, Digor, Şavşat şeklinde geçen Kars gezilecek ve görülecek yerler bağlamında, tarihsel bir serüvenin de kapılarını aralamaktadır.

Bölgede hüküm süren Urartu krallığının Persler’e yenilmesiyle birlikte, I. Darius satraplıklarından biri olarak Kars’ı seçmiştir. Araplar’ın, Selçuklu’nun ve Osmanlı’nın da burada izleri görülmektedir. 1921’de yapılan sınır antlaşmaları sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi illerinden biri olmuştur.

Kars’ın ekonomisinde en önemli ürünlerinin başında, Kars kaşarı ve balı gelmektedir. Özellikle, Kafkas arı ırkının ürettiği balın değeri çok yüksektir.

Kars’ta bolca kaz da yetiştirilmektedir. Çünkü, tüm yıl boyunca sert bir karasal iklim hakimiyeti sürmektedir. Kaz ciğeri çok pahalıdır, ama bir kereye mahsus olarak denenebilecek yiyeceklerden biridir de denilebilir.

Kars’ı Nasıl Keşfedersiniz?

Kars’ı keşfetmek istediğinizde, burada kalacak birçok tarihi otel bulabilirsiniz. 19. yüzyıl başlarında yapılan, eski bir Rus binasından bozularak oluşturulan ve geçmişte doğumhane biçiminde de kullanılan ‘‘Cheltikov Hotel’’ gerçekten ilginç bir mimariye sahiptir.

Kars’ta iklim koşulları baskın geldiği için, hangi dönemde burayı ziyaret edeceğinizi ve ona göre hava durumunu da hesaplamanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Kış şartları denildiğinde, Kars gezilecek ve görülecek yerler anlamında size birden fazla olanak sunacaktır.

Bu olanakların başında, kış sporlarına ilgi duyan ya da kara hasret kalıp, sıcak iklimde yaşayan insanlar için Sarıkamış Kayak Merkezi gelmektedir. Kayak takımlarınızı alıp yahut onları oradan kiralama imkânı edinip, kış turizmi bağlamında bir tatil geçirme şansını yakalayabilirsiniz. Dünyada Alpler’den sonra, kristal toz kara sahip tek bölge olduğu belirtilen Kars, sizleri beyaz bir rüyanın içinde dolaştıracaktır.

Dibinde balıklara ev sahipliği yapan Çıldır Gölü’nün donmuş halini gözlemlemek; hatta, oradaki balıkçıların yardımlarıyla, balık tutmaya çalışmak da sizin için değişik bir deneyim alanı sağlayacaktır.

Kültür etkileşiminin de renkli yuvası olan Kars gezilecek ve görülecek yerler bakımından, size tarihini de açtığında, kendinizi büyük bir serüvenin peşinden koşarken bulacaksınız. Öyle ki, Selçuklu döneminden beri yerinde dimdik duran Kars Kalesi’ni görmek, Ani Harabeleri’ni ziyaret etmek de ufkunuzu açacaktır.

Şavsat yoluna doğru gittiğinizde de çevrenizdeki uçsuz bucaksız ovaları, yeşillikleri, dağları ve insansızlığı görecek; kendinizi adeta, bir film setinde gibi hissedeceksiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal