Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi karpuz Kırıkkale’de tezgahlarda alıcısını beklerken, fiyatının fazla olması nedeniyle dilim dilim satılıyor.
Hem hafif hem de sağlıklı bir meyve olan karpuz, sıvı ihtiyacını karşılamasının yanında metabolizmayı da düzenliyor. Yazın habercisi de olan karpuz meyvesi, tadı ile serinleticiyle sofralardaki yerini almaya başladı. Kırıkkale’de tezgahlara koyulan ve ortalama ağırlığı 7-15 kilogram olan İran’dan getirilen ithal karpuz, 6 TL'den alıcı buluyor. Fiyatı fazla bulan vatandaşlar da, çözümü yarım veya çeyrek alarak bulurken bazıları da yalnızca sormakla yetiniyor. Vatandaşlar yerli karpuzların en kısa süre içinde tezgahlarda yerini alması bekleniyor.
İlk olarak ithal karpuzların tezgahlarda yerini aldığını ifade eden Pazar esnafı Alişan Aydın, fiyatın da kısa zamanda ineceğini belirtti. Aydın, “1986’dan beri bu işi yapıyorum. Karpuzlarımız yeni geldi. Yerli değil, İran karpuzu ama yemesi güzel. Bizim yerli karpuzumuzu tutmaz. Yerli karpuzumuz daha değerli daha güzel. Bunu kilosu 5.5-6 lira. Vatandaşlar yarım istiyorlar, çeyrek istiyorlar, tüm alıyorlar. Bazı vatandaşlarımız alamıyor pahalı olduğundan dolayı. Yerli karpuzumuz çıktığında fiyatlarımız 15-20 güne 3 liraya kadar düşer” diye konuştu.
Karpuzun iyisinin dışından da bakılarak anlaşıldığını belirten Aydın, “Fiyatlar mahsul olursa ucuzluyor. Mahsul olmazsa pahalı oluyor. Lezzet bakımından iri karpuz daha iyi oluyor. İyi karpuzu vatandaşlar bilemez onu satıcı bilir. Karpuzun cildi önemli cildinden bilirsin. Karpuz bir defa ötecek, ‘tin tin’ edecek. Rengi cildi çok güzel olacak. Karpuz başlayalı 10 gün oluyor, satıyoruz. Biraz pahalı. Pahalı olduğundan dolayı da vatandaş biraz sıkıntı yaşıyor” dedi.