Yaz denilince akla ilk gelene şeylerden biri, sıcak havalarda içimizi serinleten karpuz. Her yemeğin yanına yakışan, sofraların vazgeçilmezi karpuzun vücuda nasıl yararları olduğunu biliyor musunuz? Merak edenler için tüm detayları haberimizde topladık.
Oldukça besleyici içeriğe sahip olan karpuz, elektrolit açısından oldukça zengin olmasının yanında kansere karşıda oldukça faydalı bir besin.
Kalp sağlığı açısından çok önemli faydaları bulunan karpuz, kötü kolesterolün düşmesinde ciddi rol oynuyor. Aynı zamanda damar tıkanıklığının da oldukça iyi geliyor. İçerinde bulunan likopen sayesinde prostat kanserini önlemede de oldukça faydalı olduğu biliniyor.
Karpuzun diğer faydaları ise şöyle;
- Bağırsakları çalıştırır
- Vücudun meyve ihtiyacını karşılar
- Sıvı tüketimini destekler
- C vitamini ve folik asit açısından zengindir. C vitamini, hastalıklara karşı koruma sağlayan en önemli antioksidan vitaminleri almanızı sağlar
- Kırmızı renkli meyvelerin içerisinde likopen ve antosiyanin yüksektir. Bu bileşenler; kalp krizi, kalp hastalıkları ve bazı kanser çeşitlerine karşı koruma sağlar.
- Kırmızı meyveler, inflamasyonu azaltarak, antioksidan özellikleri bulunan bazı flavonoidler içermektedir. Bu yüzden karpuzun, hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunur.
- Karpuzun bilinmeyen pek çok faydasının da bulunduğunu belirtmek gerekir. Baş ağrısı çeken kişilerin karpuz yiyerek, ağrılarından kurtulması mümkün. Migren ağrısı olanların düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilir.
- Karpuzun bilinmeyen bir başka faydası da; kansere karşı koruyucu vitaminlerden oluşmasıdır. Karpuz, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücudu kansere karşı korumaktadır.
- Böbrek sağlığını destekler
Karpuz içerisinde bulundurduğu A vitamini ile göz sağlığını korur. Beraberinde C vitamini ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, fosfor, bakır, manganez, B1, B3, B5, B6 ve B92 minerallerini içerir. Dolayısıyla lif açısından zengin olmasından kaynaklı olarak sindirim sistemini çalıştırır.
Karpuzun fazla tüketilmesinden kaynaklı şişkinlik, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, ishal gibi etkiler görülebilmektedir. Potasyum açısından zengin olan karpuz böbreklerde problem yaratabilir.