Yaz aylarının gelmesiyle birlikte karpuz da soframıza gelmeye başladı. Peki, karpuz seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor, iyi karpuz nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde...
Karpuz seçiminde karpuzun kabuk rengi, boyu ve şekli oldukça önemlidir. Gelin bunu detaylıca inceleyelim.
İnce ve uzun olan karpuz suludur, yuvarlak olan ise tatlıdır. Elips şeklini alan karpuzlar erkek karpuzdur ve sulu olur.
Sulu ve tatlı karpuzlar, boyuna göre daha ağırdır. Aynı boylardaki 2 karpuz arasından ağır olanı seçmek, kelek karpuz alma riskinizi azaltır.
Karpuzun sapı yeşil olduğunda erken hasat edilmiş, kahverengi olduğunda ise lezzetli olduğunu gösterir. Kuru sapa sahip karpuz alırsanız da tereddüt etmeyin. Bu sap karpuzun olgunlaşarak lezzetlendiğini gösteriyor.
Koyu yeşil renkteki karpuzlar her zaman daha olgun ve lezzetli olur.
Dibinde büyük ve koyu bir leke olan karpuz lezzetli, beyaz ya da lekesiz olan karpuzlar ise kelektir.
Çizgisi az ve noktası olmayan karpuzlar kelektir. Ancak, yoğun çizgili ve parlak görünümlü karpuzlar tatlıdır.
Karpuza vurduğunuzda ses gelmiyorsa veya az ses alıyorsanız o karpuz hamdır. Ancak vurduğunuz zaman yüzeyi sertse ve tok ses alıyorsanız o karpuz olgun ve tatlıdır.
Hazır dilimli karpuz seçerken şu üç özelliği aramalısınız:
- Parlaklık
- Kırmızı et
- Koyu kahverengi veya siyah çekirdek
Dilimli karpuzda beyaz damar, beyaz çekirdek, etli, kuru veya pörsümüş görüntü olduğunda almamalısınız.