Yüzde 90 oranında su bulunduran karpuzun insan vücuduna öyle bir yararı var ki! yazın serinletici meyvesi karpuzun içeriğindeki o madde kansere karşı oldukça etkili.
Kanser çeşitlerine karşı tedavi edici ve koruyucu etkisi bulunan karpuzun bunun yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ayrıca karpuz, bol miktarda c vitamini ve antioksidan özelliği sayesinde çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerir., içerdiği yüksek potasyum da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesini sağlıyor.
Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olan karpuz bağırsak hareketlerini düzenliyor ve bağırsak kanserini önlemede rol oynuyor. karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine destek olduğu biliniyor.
Karpuzun içeriğinde bolca bulunan laykopen maddesi, vücudu kansere karşı kalkan gibi koruyor. laykopen maddesinin kansere karşı koruyuculuğu a vitamininden 2 kat, e vitamininden 10 kat daha fazla.
Laykopen maddesi antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller adı verilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını önler. laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma oluşturur. bu sebeple karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en mühim besinlerden biridir.