Uzmanlar, meyve çekirdeği tüketmenin kişi sağlığına olumsuz bir etki etmediğini açıkladı. Bilindiği üzere, en çekirdekli meyveler listesinde karpuz öne çıkanlardan biridir. Peki, karpuz çekirdiği yenilir mi? Karpuz çekirdeği yemenin yararı, zararı var mıdır?
Ferahlatıcı olmasıyla yazın çok sevilen meyvelerinden biri olan karpuzun çekirdekleri akne tedavisinde kullanılıyor. Karpuz çekirdeği C vitamini ve antioksidanlar ile doludur. Sindirimi pek kolay olan karpuz çekirdeklerini yemek herhangi olumsuz bir etki yaratmaz. Bunun yanı sıra karpuz çekirdeklerinden en yüksek düzeyde yarar sağlamak isteyen kişilerin karpuz çekirdeklerini kırarak tüketmeleri önerilmektedir.
Karpuz çekirdeği nasıl yenir?
- Karpuz çekirdekleri, haşlanarak veya kavurarak tüketebilirsiniz. Karpuz çekirdekleri öncelikle kaynatılır. Pişen karpuz çekirdekleri tuzla kavrulur.
- Bir miktar karpuz çekirdeğini 2 litre suyla kaynatıp içine dilimlenmiş karpuz ilave ederek blenderdan geçirin. Sabahları ilk öğün olarak bir bardak içerseniz bu detoks suyu kan şekerini, sindirimi, kan basıncını, kötü kolesterolü ve kemiklerdeki ürik asidi dengeler.
- Karpuz çekirdeğinin serinletici bir etkisi bulunur.
- Karpuz saç bakımı, tırnak bakımı, cilt sağlığı gibi her alanda yararlı bir meyvedir.
- Karpuzun yüzde 90 oranında sudan oluşması mükemmel bir nemlendirici olmasını da sağlar.
- A vitamini yönünden zengin bir besin değerine sahip olan karpuz bağışıklık sistemi üzerinde yararlıdır. Bağışıklığı güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır.
- Diyabet tedavisinde fayda sağlar.
- Yorgunluğu engeller.
- Kalp rahatsızlıklardan korur.
- Kan basıncını dengede tutar.
- Vücut yağını azaltarak zayıflamaya yardımcı olur.
- Zihni açar, beyni geliştirir.
- Gözde ortaya çıkabilecek hastalıkları önler.
- Saçları güçlendirici etkisi vardır.
- Karpuz çekirdeğinin içerisinde yüksek miktarda antioksidan bulunmaktadır. İçerdiği yüksek antioksidan dolayı yaşlanma karşıtı etki oluşturarak kırışıklıkların giderilmesi açısından oldukça önemlidir.
Hamilelikte karpuz çekirdeği yenir mi?
Hamilelik süreci kadınlar için özel bir süreçtir. Gebelik döneminde beslenme konusunda mutlaka uzmana danışılmaktadır. Olağan durumlarda olumsuz etkisi olmayacak birçok besin, hamilelikte yaşanacak reaksiyonlar bilinmediği için doktor tavsiyesi ile tüketilir ya da tüketilmez.