Günlük hayatta birçoğumuz sinir sıkışması dediğimiz durumlarla karşı karşıya gelmişizdir. Asıl adıyla karpal sendromu olan ve sıkça görülen bu durum hakkında, en çok merak edilen, Karpal tünel sendromu nedir? Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir? Karpal tünel sendromu tedavi yöntemleri nedir? Sorularının cevaplarını sizler için haberimizde bir araya getirdik.
KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?
Karpal tünel, insanların elinin avuç içi kısmında bulunan, kemik be bağlarla çevrili dar bir kanaldır. Median sinir üzerindeki baskı karpal tünel sendromuna neden olur. Yaşanan sinir sıkışmaları içerisinde en çok görülen ve en sık rastlanan durum olan karpal tünel sendromu ile ilgili tüm belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlatan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Hakan Kayalı, ‘Geceleri el ve parmaklarda ağrı ve uyuşma ile uyanıyorsanız, sebebi karpal tünel sendromu olabilir’ diyerek nu sendrom hakkında oldukça detaylı bir bilgi vererek çok ciddi uyarılarda bulundu.
Median sinir üzerindeki baskının neden olduğu Karpal tünel sendromu, bu sinirin el bileğinden geçen kanallar içerisinde sıkışmasıyla oluşan bir hastalık olarak tanımlayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Hakan Kayalı, ''Çoğu olguda hiçbir spesifik sebep belirlenememekle birlikte, el veya el bileğinin tekrarlayan hareketlerinin oluşturduğu mikro travmalar sonucu, el ve özellikle ilk 3 parmağımızın hareketlerini yaptıran ve ilk 3 parmakla birlikte yüzük parmağının da yarısının duyusunu alan Median Sinir’in kanal içinde baskı altında kalmasına ve sinirin görevindeki bozulmalarla el- bilek hastalığına yol açar'' dedi.
ÖRGÜ, TIĞ İŞLERİ VE HALI SİLKELEYENLER RİSK GURUBUNDA
Karpal tünel sendromunun kadınlarda ve erkeklerde farklı sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelebileceği bilgisini veren Doç. Dr. Mustafa Hakan Kayalı, ''Kadınlarda örgü, tığ gibi el işleri, tarla tapa işleri, bahçe çapalama gibi, süt sağma, halı silme, silkeleme, bulaşık yıkama gibi işler; erkeklerde el veya bileğinin kaba pozisyonları, el aletlerinin uzun süredir kullanılıyor olması (matkap, kompresör vb.), uzun süreli tornavida, kazma kürek kullanımı, odun kesme gibi travma oluşturan faktörler, uzun süreli bilgisayar faresi kullanımında el bileğinin masa üzerinde masa ile kemikler arasında sıkışmaya maruz kalması karpal tünel sendromunun oluşmasında rol oynayabilir.
Hastalık lokal travmaları olanlarda, obezite hastalarında, endokrin hastalıkları olanlarda, geçici olarak gebelerde, diyaliz hastalarında ön kolda A-V diyaliz şantı olan böbrek hastalarında, şeker hastalarında, romatoid artritli hastalarda daha sık görülür.'' diyerek bu sebeplere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
KARPAL TÜNEL SENDROMU BELİRTİLERİ
El ve ayaklarda meydana gelen şişmelerden şikayetçi olan birilerine muhakkak denk gelmişsinizdir. Karpal tünel sendromu dediğimiz durumun en yaygın belirtisi el ve ayaklarda meydana gelen şişmelerdir. Diğer belirtiler ise aşağıdaki gibidir;
-Elde şişme ve uyuşma hissi.
-Kol ve omuzda meydana gelen uyuşmalar.
-Uyku bozukluğu.
-Kuvvet kaybı ve avuç kaslarında erime.
ÇAYDANLIĞI KALDIRMAKTA BİLE ZORLANIRLAR
Hastalığın kadınlarda erkeklere oranla 4 kat fazla görüldüğünü işaret eden Doç. Dr. Mustafa Hakan Kayalı, belirtiler konusunda ise şunları söyledi: ''Karakteristik olarak hastalar geceleyin 'uyuşuk el' ile uyanırlar. Uyuşma hissini el sallayarak, sarkıtarak veya parmakları ovalayarak hafifletmeye çalışırlar. Ellerini koyacak yer bulamazlar, çoğu hasta elini duvarlara dayama ihtiyacı duyar. Yastık altına koymaya, ellerini sıcak ya da soğuk su altına tutma ihtiyacı hissederler ancak hiçbir pozisyonda ağrıları geçmez.
Uyuşukluk avuç içinde, özellikle başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısında meydana gelir. Bilinmeyen nedenlerle serçe parmağın subjektif tutulumu da nadir olarak görülür.
El kuvvetsizliği, özellikle el sıkmada kuvvetsizlik, çaydanlık veya tencere bile kaldıramama gibi güçsüzlükler kaslarda erime ile birlikte olabilir. Nadiren kas erimesi ve hiç ağrı şikâyeti olmaksızın da kendini gösterebilir. Bir bardağı bile kaldırmada zorlandıklarını ifade eden hastalar vardır.''
FAZLA KİLOLAR VERİLMELİ
Doç. Dr. Mustafa Hakan Kayalı, el ve el bileğini zorlayacak, ezilmesine maruz kalacak hareketlerden ve mekanik travmalardan korunmak için şeker hastalığı gibi altta yatan başka hastalıklar varsa, bunların idame tedavisini aksatmamak, regülasyonunu sağlamak gibi temel faktörlere riayet etmenin gerektiğini vurguladı.
Karpal tünel sendromunda kısa süreli, hafif tutulum gösteren veya hipotiroidi gibi şişmanlık ya da gebelikte alınan kiloların, yani sebep olup şiddetlendiren fenomenlerin düzeltilmesinin beklendiği olgular için cerrahi olmayan tedavinin önerildiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Hakan Kayalı, ancak cerrahi olmayan tedaviye dirençli olgularda veya ciddi duyu kaybı, kas erimesi, kuvvet kaybının mevcut olduğu durumlarda ameliyatın gerekli olabileceğini söyledi.
KARPAL TÜNEL BİR SİNİR AMELİYATIDIR
Ameliyatların lokal anestezi ile hastayla sohbet edilerek yapıldığını ve yaklaşık 30 dakika sürdürdüğünü ifade eden Doç. Dr. Mustafa Hakan Kayalı, ''Genelde hastalar daha ameliyat gecesinde çok büyük rahatlama hissetmekte ve ağrı sızılarından kurtulmaktadırlar. Bu durum kişisel tecrübelerimizde yaklaşık yüzde 95-98 oranlarına ulaşmaktadır. Ameliyat bittikten sonra yara yerinin kapatılması çok büyük oranda estetik dikişle olduğundan, ameliyat sonrası dikiş alma söz konusu olmamaktadır.
Ameliyatın ardından hastalar yaklaşık 1-2 saat gözlemde tutulduktan sonra evlerine taburcu edilmektedir. Ameliyattan çıkar çıkmaz, yemek yeme, üstünü değiştirme, düğmelerini ilikleme gibi kendi günlük işlerini yapabilirler. Ancak ilk 3 gün ellerini sarkıtmamaları önerilmekte, 2 ay süre ile bulaşık, çamaşır, halı silme- süpürme, örgü-tığ, tornavida kullanma gibi el bileğini zorlatacak aktivitelerden uzak durmaları gerekmektedir'' ifadelerini kullandı.