Beslenme alışkanlıkları karaciğer sağlığını doğrudan etkiliyor. Özellikle yağlı, şekerli ve tuzlu besinler karaciğer sağlığının bozulmasına neden oluyor. Karaciğerin iyi bir şekilde çalışmasını sağlamak için lif oranı yüksek olan besinleri tüketmek gerekir.
Karaciğerin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için lif oranı yüksek olan besinleri tüketmek gerekir. Örneğin güne başlarken yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, karaciğer hastalıklarından kurtulmanın yollarından birinin de kilo ve karın yağlarını vücuttan atmak olduğunu ortaya koydu.
Severek tükettiğimiz patates kızartması ve hamburger karaciğer sağlığının bozulmasına neden olan besinlerdir. Doymuş yağ oranı yüksek besinleri çok fazla tüketmek, karaciğerin görevini yerine getirmesini zorlaştırıyor.
Hatta zamanla siroz olarak bilinen karaciğerde iz kalmasına neden olan iltihaplanmalara neden oluyor.
Çok fazla tatlı tüketimi de karaciğer sağlığını etkiler. Zira karaciğerin görevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmek. Eğer fazlaya kaçılırsa karaciğer çok fazla yağ yapar. Uzun vadede, yağlı karaciğer hastalığı gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz.
Karaciğer sağlığını korumak için yapabileceğiniz en önemli şey; bol su içmek. Aynı zamanda ideal kilonuzu korumakta karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur.
Gazlı içecekler ya da sporcu içecekleri gibi şeker yüklü meşrubatlar yerine su içmeniz daha sağlıklı olmanızı sağlar.
Vücudunuzun azda olsa tuza ihtiyacı vardır. Ancak yapılan araştırmalar sodyumdan yüksek bir perhizin karaciğer izinin ilk evresi olan fibrozise neden olabileceğini ortaya koydu. Tuzu hayatınızdan çıkarmak için bazı basit şeyler bulunuyor. Pastırma veya şarküteri gibi işlenmiş besinlerden uzak durun. Konserve sebzeler yerine taze besinler seçin.