Karbon elyaf nedir, maliyeti ne kadar? Karbon elyaf yöntemi nasıl uygulanır?

Kahramanmaraş depremleri sonucunda 10 ilde binlerce binanın enkaza dönmesi, vatandaşların binaların sağlamlığını sorgulamasına sebep oldu. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Depremde hayat kurtaran karbon elyaf yöntemini İstanbul'da uygulayacağız" sözlerini kullanırken, karbon elyaf hakkındaki araştırmalar arttı. Peki Karbon elyaf nedir, maliyeti ne kadar? Karbon elyaf yöntemi nasıl uygulanır? İşte karbon elyaf hakkında merak edilenler...

25.02.2023-17:45 - (Son Güncelleme: 25.02.2023-17:45) Karbon elyaf nedir, maliyeti ne kadar? Karbon elyaf yöntemi nasıl uygulanır?

Hatay’da depremin yarattığı yıkımı değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki binalarda ivedilikle karbon elyaf yöntemini devreye sokacaklarını dile getirdi. İmamoğlu’nun bu sözleri sonrasında vatandaşlar karbon elyaf yöntemini merak etmeye ve bu konu hakkında internet üzerinden araştırmalar yapmaya başladı. Peki Karbon elyaf nedir, maliyeti ne kadar? Karbon elyaf yöntemi nasıl uygulanır, ne işe yarar?

Karbon elyaf nedir, maliyeti ne kadar?

Karbon elyaf, metallere oranla gerilmeye karşı çok daha sağlam ve hafif bir malzeme. Yüzde 95’ten fazlası karbon atomlarından oluşan insan saçından daha ince filamentler halinde hazırlanıyor.

Uygulanacak malzeme 3000, 6000, 12000, 24000 gibi sayıda değişen filamentten oluşan iplikler şeklinde üretiliyor.

Ardından bu iplikler dokunarak 1 mm’den daha ince kumaş haline getiriliyor.

Karbon fiberin yapısı, çelikten 5 kat daha hafif olmasına rağmen, gerilmeye karşı çelikten daha dayanıklı olarak biliniyor.

Karbon Elyaf

Ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanan karbon elyaf fiyatları kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Binanın yapısı ve yeri gibi faktörler maliyeti artırabiliyor. Karbon elyafın en büyük özelliği çelikten üç kat daha fazla dayanıklı olmasıdır. Bununla birlikte çelikten 4,5 kat daha hafif olması ile dikkat çeker. Çünkü bu kullanım alanında da büyük avantaj sağlıyor.

Karbon elyaf yöntemi nasıl uygulanır, ne işe yarar?

Karbon fiber güçlendirme, malzemelerin dayanıklılığını artırmak için karbon fiber bantlarının veya elyaflarının kullanılmasıdır.

İplik yumuşaklığında olan lifler kolayca istenilen şekle getirilerek kolon, kiriş gibi uygulama yapılan yüzeylere epoksi reçine ile yapıştırılıyor. Bu yöntemin uygulandığı depreme dayanıksız binaların ayakta kaldığı ve ölümle sonuçlanan vakaların önlendiği belirtiliyor.

Karbon Elyaf-1

Karbon fiber güçlendirme yöntemleri ise şu şekilde:

1- Karbon fiber bantların betona sıkıştırılması: Bu yöntem, beton yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber bantlar, betona sıkıştırılarak yapıya entegre edilir ve böylece beton yapının dayanıklılığı artar.

2- Karbon fiber elyaflarının kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilmesi: Bu yöntem, metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber elyaflar, kaynak yöntemi ile yapıya entegre edilir ve böylece metal yapının dayanıklılığı artar.

3- Karbon fiber bantların yapıya yapıştırılması: Bu yöntem, beton veya metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber bantlar, yapıya yapıştırılarak entegre edilir ve böylece yapının dayanıklılığı artar.

4- Karbon fiber elyaflarının yapıya döşenmesi: Bu yöntem, beton veya metal yapıların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Karbon fiber elyaflar, yapıya döşenerek entegre edilir ve böylece yapının dayanıklılığı artar.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal