Türkiye, bilindiğinin tam aksine yaban hayatın oldukça yoğun yaşandığı bir ülkedir. Özellikle birçok coğrafi alanın kesişim noktası olması ve farklı iklimleri kendi içinde barındırması nedeniyle hiç tahmin edilmeyecek türleri kendi içinde barındırabilir. Karakulak kedisi de bu ender görülen hayvanlardan bir tanesi. Türkiye'nin yerli kedisi olarak tanımlanan ve Latince ismini de Türkçeden alan karakulak, yaban kedileri arasında eşsiz bir konuma sahip.
Bazı otoriteler tarafından çöl vaşağı olarak tanımlanan karakulak, 1776 yılında Alman doğa bilimci Johann Christian Daniel von Schreber tarafından Güney Afrika'da keşfedilir ve Felis caracal olarak isimlendirilir. İsimlendirilme sebebi, Comte de Buffon'un Historie Naturelle kitabında caracal'ın Türk dilinde karakulak olarak isimlendirilmesidir. Kitapta, karakulağın Arapçada Gat el challah, Persçede Siyah-gush ve Türkçede karrah-kulah ve Kara-coulah olarak seslenildiği yazar. Bunların hepsi siyah kulaklı kedi anlamınagelmektedir. Felis kısmı 1843 yılında isminden çıkartılır çünkü ev kedisiyle bağlantısı olmadığı anlaşılır. O yüzden sadece Caracal olarak tanımlanmaya başlar. Orta Asya'daki Türkler tarafından da karakulak olarak zamanında tanımlandığı tahmin edilmektedir.
Ağırlıkları erkeklerde 12 - 18 kilo , dişilerde 8 ile 13 kilo arasındadır. Omuz yükseklikleri 40-50 santimetre, vücut uzunluklarıysa 75 ile 90 santimetre arasındadır. Kuyrukları 30 35 santim arasındadır. Karakulağın kulaklarının ucunda sivri tüyleri bulunmaktadır. Kulakları normal bir yaban kedisinden çok daha hassastır ve kendileri döndürebilirler. Sırt kısımları kırmızı, karan ve bacaklarının iç kısmı beyazdır. Gözlerinde çitalar gibi siyahlıklar mevcuttur. Bu, onların avına yoğun güneş ışığı altında daha iyi odaklanmasını sağlar. Bacakları vücutlarına göre uzundur. Arka bacakları daha uzun ve kaslıdır. Kısa kuyrukludurlar. Gözleri bakır, yeşil, gri ve altın renginde olabilir. İnce gövdelidirler. Esaret altındaki bir karakulağın yaşı ortalama 20 yıldır. Doğadaki yaşı ise 12 olarak tahmin edilmektedir. Direkt olarak yalnız yaşamaktadır. Çiftleşme dönemi dışında iki cinsiyet farklı bölgelerde yaşar. Gece avlanmayı daha çok sevdiği için hayalet kedi tanımı yapılmaktadır.
Diyetleri direkt olarak ettir. Yaban kediler arasında kuş avlayan nadir türlerdendir. Kümes hayvanı avladığı da görülür. Kendinden büyük hayvanları yakaladığı da görülür. Koşuculuktan ziyade pusuyu daha çok sevmektedir. Bir anda sıçrayıp aniden avının işini bitirmeyi sever.
İnsan yaşamında çok az göründüğü ve yalnız kalmayı sevdiği için insanları gördü mü direkt olarak kaçarlar. Çok net bir şey olmadığı durumda insanlara saldırırlar.
Karakulak beslemek direkt olarak illegaldir. Zaten trafiği de illegal şekilde yapılmaktadır. Karakulak avcılığı direkt olarak yasaktır. Ağır para cezası bulunmaktadır.
Genellikle kayalık alanları, yamaçlar ve bozkırla birlikte çalılık yerleri çok tercih ederler. Çöl ve tropikal iklim alanlarında da görülebilmektedirler. Yaşam alanları diğer yaban kedilerine göre nispeten daha geniştir. Afrika, Orta Doğu, Orta Asya ve Asya'nın güneybatısında yaygın şekilde görülür. Türkiye'de karakulaklar güney dağlık kesimlerde sürekli görülmektedir. Muğla, Aydın, İzmir, Antalya, Mersin ve güneydoğu illerimizde nüfusları geniştir. Akdeniz iklimini çok severler. Akdeniz iklimi görülen Güney Afrika Cumhuriyeti'nde sıklıkla görülmektedirler.
Yaz yangınları sonucu yaşam alanları yok olma tehlikesindedir.
Kocaman kulaklarıyla ünlüdürler.
Halk tarafından garagulah olarak bilinir.
Bakımı yasaktır.
Kuş avlamayı seven nadir kedi türlerindendir.
Kulakları diğer kedilere göre daha hassastır.