Karadut özü nedir, ne kadar tüketilmelidir? Karadut özü faydaları ve besin değeri

Demir ve kalsiyum kaynağı bakımından oldukça faydalı bir meyve olan karadut, karadut özü olarakta tüketiliyor. Besin değeri yüksek ve birçok hastalığa iyi gelen karadut özünün ne kadar tüketilmelidr? İşte, karadut özü faydaları ve besin değeri..

27.06.2022-11:13 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-11:13) Karadut özü nedir, ne kadar tüketilmelidir? Karadut özü faydaları ve besin değeri

Karadut içerisindeki zengin besin değerleri ve antioksidan kaynağı ile en çok tercih edilen meyveler arasında yerini almıştır. Birçok sağlık sorununa şifa olarak görülen karadutun tek başına tüketilmesinin yanında özellikle sabah aç karnına suyunun tüketilmesi gün içinde daha zinde ve enerjik olmanızı sağlar.

Doğanın bizlere sunduğu şifa deposu olarak görülen besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bu konuyla ilgili en çok merak edilen ise karadut özünün gün içinde ne kadar tüketilmesi gerektiğidir. İşte, karadut özünün insan sağlığına olan faydaları ile birlikte günlük tüketim miktarları..

Karadut özünün tüketimi kanser gibi ölümcül olan hastalıklardan koruması haricinde insanların yaşam kalitesini ciddi oranda arttırır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudu toksinlerden arındıran karadut, zengin besin değerleriyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kökeni Asya'dan gelen karadut meyvesi, Türkiye'de Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde daha fazla yetişir. Tek başına meyve olarak tüketilebilen karadut, pekmezi ve özü de yapılarak tüketimi sağlanır.

Karadut özü nedir, ne kadar tüketilmelidir

Karadut’un faydaları ve besin değerleri

Genel olarak kırmızı-mor renge sahip olan meyve ve sebzeler, diğer yiyeceklere göre daha fazla antioksidan özelliği taşırlar. Karadut da koyu renkli bir meyve olarak tam anlamıyla bir şifa deposudur. İçeriğindeki vitaminler ve minerallerle sağlığa ve bir çok hastalığa iyi gelen karadut dengeli ve ölçülü miktarda tüketildiği doğrultuda kalp sağlığını korur ve yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

Karadut meyvesinin faydaları ise şöyle sıralanır:

- Demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olan karadut, kansızlığa iyi gelir ve anemi hastalığının önüne geçer.

- Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını sağlar, kabızlığa iyi gelir.

- İskelet sistemine güçlü bir destek sağlar ve özellikle kadınlarda menopoz döneminde çok sık görülen kemik erimesi durumunu kısmen durdurur.

- Hücrelerin yenilenmesini sağlar, cildin daha genç ve dinamik görünmesine katkı vererek ciltte canlılık ve ve ışıltı oluşturur.

- Zihinsel gelişime destek verir ve öğrenimi kolaylaştırır.

- İçeriğindeki A vitaminiyle görme bozukluklarına iyi gelir.

- Antioksidan bakımında zengin olan karadut, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar ve kanser hücreleriyle savaşır.

- İçerindeki yüksek miktardaki lif ile uzun süre tok tutar, kilo vermeyi destekler.

- Kanda bulunan yağ oranını dengeler ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

- Kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur..

- Ağız diş sağlığını korur, diş eti kanamalarında etkilidir.

- İçeriğindeki zengin besin değerleriyle bir kişinin günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.

Karadut özü nedir, ne kadar tüketilmelidir

Karadut özü nasıl yapılır, ne kadar tüketilmelidir?

Hemen hemen herkesin severek tükettiği karadut özünün ise günlük olarak tüketilmesi gereken bir miktar vardı. Bütün faydalı besinlerde olduğu gibi karadut özünün de dengeli olarak alınması sağlık açısından büyük faydalar sağlar.

Karadut özü ise aşağıdaki adımları takip ederek kolaylıkla hazırlanır;

Malzemeler:

1 kg karadut

1 su bardağı toz şeker

2-3 su bardağı su

1 çorba kaşığı limon suyu

1 tatlı kaşığı limon tuzu

Bütün malzemeleri geniş bir tencerenin içerisine alarak iyice kaynatın. Yoğun bir kıvam aldıktan sonra suyunu süzün ve kavanozlara doldurun. Ağzını sıkıca kapattığınız kavanozlarınızı dolaba atın ve soğumasını bekleyin.

Soğuduğundan emin olduğunuz karadut özünü 1 bardak ılık suyun içerisine 2 tatlı kaşığı katarak karıştırın. hazırladığınız karışımı, direkt olarak içebilirsiniz. Uzmanlar, karadut özünü sabah aç karnına tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Çünkü aç karnına tüketilen karadut özü gün içerisinde sizin daha enerjik ve zinde olmamızı sağlıyor.

Yapımı oldukça basit olan karadut özü, içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemi güçlendirir ve vücudunuzu hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

200 gr karadutun besin değerleri ise şöyledir;

Karbonhidrat (g) 0

Protein (g) 1.99

Yağ (g) 56

Lif (g) 2.2

Kolesterol (mg) 0

Sodyum (mg) 0.02

Potasyum (mg) 0.17

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal