Karadeniz’e yeni doğal gaz gemisi geliyor: Rize açıklarından doğal gaz müjdesi gelebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rize açıklarında yeni bir lokasyon keşfettiklerini ve bölgeden yeni müjdeler gelebileceğini ifade etti.

26.07.2024-13:15 - (Son Güncelleme: 26.07.2024-13:15) Karadeniz’e yeni doğal gaz gemisi geliyor: Rize açıklarından doğal gaz müjdesi gelebilir

Karadeniz’de yeni bir yerden doğal gaz müjdesi gelebilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, yeni doğalgaz gemisinin ilk görüntülerinin yayınlandığı programda, "Önümüzdeki hafta başı geliyor." dedi. Ayrıca Rize açıklarında yeni bir lokasyon keşfettiklerini belirtti.

Rize açığında yeni bir keşif yaptık

Akşam’da yer alan habere göre; Bakan Bayraktar, "Rize açığında yeni bir keşif yaptık. Yeni sondajlarımız ve keşiflerimiz olacak." ifadelerini kullandı. Yeni geminin Karadeniz Gaz Sahası'ndaki üretimi artırmak için kullanılacağını belirten Bayraktar, "Bu gemi ya da yüzer üretim platformu, önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye doğru yola çıkacak." dedi.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin günlük 2 milyon varil doğalgaz ve petrol ihtiyacının sadece sekizde birini ürettiğini belirtti. Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimin günlük 5,5 milyon metreküp olduğunu ve 2025'in ilk çeyreğinde bu rakamın 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Yeni platformla bu miktarın 20 milyon metreküpe ulaşacağını ekledi.

Karadeniz’e yeni doğal gaz gemisi geliyor: Rize açıklarından doğal gaz müjdesi gelebilir

Yeni platformun 10 milyon metreküp gaz üretebileceğini belirten Bayraktar, platformun 300 metre uzunluğunda ve 56 metre genişliğinde devasa bir deniz üssü olduğunu vurguladı. Gemi, Singapur'dan yola çıkacak ve Afrika kıtasını dolaşarak Akdeniz'e Cebelitarık Boğazı'ndan giriş yapacak. Marmara'da birkaç aylık bir çalışmanın ardından Filyos'a geçecek ve burada 20 yıl boyunca gaz üretimi yapacak.

Geçtiğimiz Salı günü tarihin en yüksek elektrik tüketimi gerçekleşti

Bayraktar, Türkiye'nin artan elektrik talebine dikkat çekerek, Salı günü saat 14:45'te 60 bin megavatlık tüketimle tarihinin en yüksek elektrik tüketiminin gerçekleştiğini söyledi. Ülkenin artan ihtiyaçlarını karşılamak için mevcut rezervlerin yeni keşiflerle desteklenmesi gerektiğini belirtti. Batı Karadeniz'de Sinop açıklarında ve Rize açıklarında yeni keşif kuyuları ve sondaj çalışmaları yapılacağını duyurdu.

Türkiye'nin doğalgazda merkez ülke olma hedefine çok yakın olduğunu ve gerekli altyapıyı inşa ettiklerini söyleyen Bayraktar, Trakya'da büyük ölçekli bir nükleer santral inşası planladıklarını belirtti.

Berat Albayrak'ın vizyonuyla keşif yapıldı

Enerjide bağımsızlığa giden yolun, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın kararlı adımlarıyla açıldığını vurgulayan Bayraktar, Albayrak'ın Milli Enerji ve Maden Politikası ile Türkiye'ye sondaj gemilerini kazandırdığını ve bu vizyonla Karadeniz'de 710 milyar metreküplük dev bir doğalgaz keşfi yapıldığını hatırlattı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal