Uzmanlar, anavatanı Çin olan canlıyla mücadele için samuray arı türünün kullanılması gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Celal Tuncer, “Kaliteyi ve verimi yüzde 50 düşürüyor. Hasarlı fındık oranı yüzde 20’yi buldu, ekonomiye ise 1 milyar dolar zararı var” açıklmasını yaptı..
Bu tahribatçı kahverengi kokarcanın, Artvin’den Türkiye'ye girdiği tespit ediliyor.
Karadeniz'de 3 yıl evvel Gürcistan'dan girdiği belirtilen Türkiye’nin önemli ihraç ürünü fındık ilk sırada birçok tarım ürünlerinde verimi ve kaliteyi azalttığı tespit edilen böcekten kurtulmanın yöntemi aranıyor.
Günde 30 kilometre hareket eden böcekler, yapraklarını kemirdiği suyunu emdiği fındık ocaklarının kökünü kurutuyor. Bir defada 28 yumurta bırakan haşerat sezon süresince hızlıca ürüyerek bin yumurta üretebiliyor.
MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Uluslararası Kabuklu Kuruyemiş ve Kuru Meyve Topluluğu (INC) Ferrero Değerli Tarım ve OMÜ iş birlikteliğiyle İstanbul’da ‘Türkiye ve Akdeniz Ülkeleri Tarımı İçin Potansiyel Tehdit: Kahverengi Kokarca’ konusu altında bir konferans yapıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak’ında katılım gösterdiği konferansta, Türkiye’den ve dünyadan uzmanlar, sadece fındık değil, 300’den çok bitki ve meyveye zarar veren, Türkiye’den de rastlanan bu mühim istilacıdann kurtulmanın yolları masaya yatırıldı.
Hasarlı fındık oranı yüzde 20’ye ulaştı, ekonomiye bu durumda tam 1 milyar dolar zararı var.
2020 MÜCADELE İÇİN EN UYGUN ZAMAN; ÜLKELER İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLMALI
Açılış konuşmasını INC Sürdürülebilirlik yaptı.Konuşmada Bilimsel ve Devlet İşleri Komitesi Başkanı Pino Calcagni, “2020 bu zararlı ile mücadeleye başlamak için en doğru zaman. Bugün burada çiftçi, üniversite, ihracatçı birlikleri ve bakanlık temsilcileri bir arada. Bu iyi bir gelişme hepimiz aynı gemideyiz. Böyle bir zararlı ile mücadelede Türkiye, İspanya, Gürcistan, Azerbaycan hatta Ukrayna birlikte hareket etmeli. Biz her hafta tüm bu ülkelerden gelen istatistiklere bakıyoruz. Dolayısıyla şu anki durumun iki yıl öncesine göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim. İtalya da Emilia Romagna bölgesinde bu zararlıya karşı Samuray böceğini kullandılar ve büyük bir başarı elde ettiler. Şimdi samuray dediğimiz bu böceği piamonte bölgesinde kullanmaya başladık. Avrupa Birliği’ndeki Tarım Genel Müdürlüğü’ne bu meseleyi götürdük, onlarda konuyla ilgileniyorlar ve takip ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.