Karadeniz alarm veriyor: Sıcaklık seviyesi üst sınırlarda

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılan incelemeler soncu Karadeniz’de deniz suyunun beklenenden daha sıcak olduğunu belirtti. Yapılan araştırmalarda denizdeki hidrojen sülfürünün 30 yıl öncesi seviyelerde olduğu anlaşılırken, önlem alınsa dahi bunun olumlu şekilde geri dönüşün yüz yıllar bulabileceğini kaydedildi.

15.02.2023-13:52 - (Son Güncelleme: 15.02.2023-17:59) Karadeniz alarm veriyor: Sıcaklık seviyesi üst sınırlarda

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü bilim insanları Bilim-2 Gemisi ile aralık ayı boyunca yaptığı Karadeniz’deki incelemelerinde elde edile ilk bulgular korkuttu. Veriler kapsamında deniz suyunun 12-13 derecelerde olduğu ve olması gerekenden çok daha sıcak olduğu ifade edildi.

Dünya Gazetesi’nden Başak Nur Gökçam’In haberinde, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel liderliğinde gerçekleştirilen araştırma kapsamında, ODTÜ Bilim-2 Gemisi ile yapılan seferde bir ay boyunca birçok parametrede çeşitli incelemeler yapılıp, numuneler alındı.

Araştırmaya yönelik konuşan Yücel, İstanbul Boğazı'ndan itibaren Gürcistan sınırına kadar Karadeniz'de Türkiye'ye ait alanı inceledikleri, elde edilen örnek ve verilerin analizine, enstitüye bağlı laboratuvarda başlandığını ve ilk sonuçları aldıklarını belirtti. İlk bulguların bilgisini paylaşan Yücel, “Karadeniz'de kış koşulları nedeniyle soğuk bir deniz bulmayı umuyorduk, 8-9 derecelerde, en azından 10 derece bir sıcaklık bulmayı beliyorduk ama 12-13 dereceye varan yüzey sıcaklıklarını gözlemledik" ifadelerini kullandı.

Hidrojen sülfür 30 yıl önceki seviyelerinde

Karadeniz’e yapılan seferler sırasında ayrıca hidrojen sülfür konusunda da detaylı araştırmalar yaptıklarını söyleyen Yücel, "Şu anki bulgularımıza göre 20-30 yıl önceki seviyelerinde duruyor. İlginç bir şekilde oksijenin sıfırlandığı derinlik değişiyor ama hidrojen sülfürün başladığı derinlik stabil gibi. Bunları anlamaya çalışacağız. Birçok ölçüm yaptık. Ama en azından hidrojen sülfür açısından baktığımızda haberlerin, kötünün iyisi olduğunu söyleyebiliriz. Yazın seferi tekrarlayacağız ve yaz ile kış sonuçlarıyla tam resmi ortaya koyacağız” dedi.

Bilim 2 gemisi

Balıkçılığı olumsuz etkileyebilir

Karadeniz'de yüzey sıcaklıklarının artığına vurgu yapan Yücel, “Yüzeyin hemen altında daha soğuk bir tabaka bulurduk, bu bilimsel olarak 'soğuk ara tabaka' olarak geçiyor. Yüzey 8 dereceyken orası 6-7 dereceye iner ama şu an o ara tabaka kalmamış durumda. Ortalama 10-11 derecelerde seyrediyor, olması gerekenden çok daha sıcak. Karadeniz'i Aralık 2022 boyunca gözlemledik, en büyük sonucu bu oldu” diye konuştu. 

Deniz sıcaklığının yüksek olmasının sonraki aylarda balıkçılığa olumsuz etkide bulunma ihtimalinin olduğunu söyleyen Yücel, ayrıca Karadeniz’in 1960-1970’lerden bu yana çevresinde genişleyen şehirlerden kaynaklı olarak ek bir kirlilik baskısı altında olduğuna da dikkat çekti.

Denizin cevabı 100 yılları bulabilir

Alınan tedbirlerle birlikte son 10 yılda ek kirlilikte azalma olduğunu belirten Yücel, “Siz tedbir de alsanız deniz sisteminin buna cevap vermesi belki 10 yılları, belki 100 yılları bulabilir" ifadelerini kullandı.

 Karadeniz'de ortalama 120 metre derinlikten sonra hidrojen sülfürün başladığına değinen Yücel, “Bakteriler oksijen solunumu yapamadıkları için sülfata yöneliyorlar, bunu yiyip sindirerek hidrojen sülfüre dönüştürüyorlar. Bu da Karadeniz'in dibine birikiyor ve bu nedenle burası yer yüzünde en fazla hidrojen sülfür barındıran, çok ilginç bir yer.” dedi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal