Karaciğer özellikle vücuttaki kanı temizlemesi bakımından oldukça önemli organlardan biridir. Yapılan araştırmalarda, özellikle beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişimler karaciğer hastalıklarını arttırdı. Peki karaciğerin çalışmadığını anlamak mümkün mü? Karaciğerin çalışmadığı nasıl anlaşılır? Tüm merak edilenleri sizin araştırdık.
Karaciğer ve safrakesesi, tükettiklerimizin parçalanarak sindirilmesine yardımcı olan önemli organlardan biridir. Karaciğerde meydana gelecek bir deforme tüm vücut sisteminin dengesini değiştirir. Bu nedenle karaciğerin çalışmadığını gösteren tüm belirtilere dikkat edilmelidir.
Karaciğer, dakikada 1 litre kanı temizler. Bu temizlik işlemine vücutta bulunan 13 bin kimyasalıda kapsar. Vücuttaki kolesterolün yüzde 80’ni karaciğer karşılar. Yani karaciğer işlemini yitirirse en fazla bir gün hayatta kalabilirsiniz.
Karaciğer, ne yazık ki önemi pek algılanmayan bir organdır. Birçok insan kalp ve beyin olmadan yaşamın devam ettirilemeyeceğini bilir ancak karaciğerin iflas etmesi durumunda, kalp ve beyin fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu demek oluyor ki kalp ve beyinin düzgün çalışması için karaciğere ihtiyacı vardır.
Detaylar galerimizde...
Derin bir uyku ve kahvaltı sonrası kendinize gelmekte zorlanıyor, gün içerisinde erkenden yoruluyorsanız vücudunuzda yolunda olmayan bir şeyler var demektir. Bunu nedeni ise muhtemelen karaciğerde meydana gelen bir deformasyondur. Karaciğer sağlıklı bir şekilde çalışmadığında vücudumuz daha fazla enerji harcar, bu durum ekstra yorgunluk hissi olarak kendini belli eder.
Eğer karaciğerinizde bir sorun oluşmuşsa vücudunuz safra üretemez ve besinler sindirilemez. Düzgün sindirime uğramayan besinler iştah kaybına neden olur ve sağlıklı kilo kaybı başlar.
Diğer maddelerde belirttiğimiz gibi karaciğer, safra üzerinde işeleyen yiyeceklerin sindirilmesini sağlayan bir organdır. Karaciğer doğru çalışmadığı zaman hassas bağırsak sendromu, alkol intoleransı ve karın şişkinliği gibi sorunlar görülmeye başlanır. Vücuttaki aşırı kaşınma genellikle alerji olarak adlandırılır ancak bu aşıntılar ciddi bir karaciğer sorunu habercisi olabilir. Hasarlı bir karaciğer, cildin daha hassas bir hale gelmesine ve dokunulduğu zaman derinin pul pul olmasına yol açar. Damarlarınız daha belirgin bir hale gelir. Bununla beraber ciltte morarmalar görülmeye başlanır. Geçmeyen kaşıntı ve morarma belirtisi durumunda vakit kaybetmeden uzmana görünmelisiniz.
Fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyen karaciğer üst karın bölgesinde ve göğüs kafesinde ağrılara yol açacaktır. Bu bölge ise karaciğerin yer aldığı bölgedir.
Karaciğer vücuttaki pıhtılaşmayı da kontrol altında tutar. Karaciğer hasar gördüğü zaman vücutta beklenmedik kanamalar meydana gelir. Bu kanamalardan biri bağırsakta meydana gelir. Aynı zamanda kabızlık ve ishale yol açar.
Bol su tüketiyor ve düzenli besleniyorsanız idrarınızın rengi açık olmalıdır. Ancak bunlara dikkat ettiğiniz halde idrar renginde koyulaşma varsa karaciğer hasarı belirtisi olabilir.
Karaciğer yeterli miktarda safra üretimi olmadığı zaman, dışkı renginde değişme meydana gelir. Bu durumda dışkınız soluk sarı veya gri renkte olabilir. Eğer bu renk değişimine ender rastlıyorsanız endişelenecek çok bir şey yoktur. Ancak sıklıkla dışkınızda renk değişimine rastlıyorsanız doktora görünmenizde fayda var.
Kırmızı kan hücreleri protein ve oksijenin vücuda dağıtımı için gereklidir. Karaciğer hasar aldığında ise kırmızı kan hücreleri de bozulmaya başlar. Bu durumda kan yerine bilurubin denilen safra boyası damarlarda dolaşmaya başlar. Bunun sonucunda da deri renginde sararma başlar.
Karın bölgesinde regl ile ilgili olmayan her ağrı mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer karnınızın alt kısmında ağrı veya kramp hissediyorsanız karaciğeriniz hasar almış olabilir.
Eğer elleriniz ve ayaklarınızda uyuşma hissediyorsanız, bunun sebebi bu bölgelerin büyük ihtimalle çok fazla sıvıya maruz kalmasıdır. Ödem oluşumunun birçok sebebi vardır. Böbrek sorunları, kalp bozuklukları, hormonsal dengesizlikler ve karaciğerin hasar alması bu sebeplerden bir kaçıdır. Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde uzun süreli su tutması gözlemlediyseniz, bir an önce doktora gitmelisiniz.