KARABİBER YAĞININ FAYDALARI
Karabiber yağının ısı veren, iltihap önleyici ve kulunç giderici özellikleri sayesinde kas incinmeleri, tendon iltihabı ve romatizma semptomlarının ağrılarını azaltmakta oldukça etkilidir.
Yemeklerinizde olup olmadığını bilemediğiniz mikroorganizmaların üremelerini engellemek için yemeğin içine bir kaç damla karabiber yağını eklemeniz yeterli. Özellikle tavuklu yemeklerdeki bakteri üremelerinin besin zehirlenmelerine yol açabileceği için karabiber yağı ile bunun önüne geçebilirsiniz.
2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre karabiberin kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü saptanmıştır. Kalp damar sağlığı açısından kullanımı faydalı olduğu saptanan bu yağı salatalarınıza ekleyerek hem çeşnilendirebilir hem de kolesterolünüzü düşürebilirsiniz.
Karabiberin çok kuvvetli bir koku almayı artırıcı özelliği olduğu biliniyor. Ama karabiber yağının az bilinen özelliklerinden birisi de iştah arttırıcı olması. Özellikle nörolojik sebeplerle yutma ve yutkunma zorluğu çeken kişilere rahatlama sağlar.
Uzun süre antibiyotik kullanımı bakterilerin bir çok ilaca dirençli hale evrilmesini sağlıyor. Yapılan çalışmalarda karabiber özünün hücrelerin yaşama yeteneğine hiçbir zarar vermeden bakterileri kırabilme özelliğine sahip olduğunu göstermiştir. Bu özelliğin önemi ise bakterilerin ilaçlara direnç kazanmasını engelliyor.
Karabiber yağı lokal olarak uygulandığında, uygulandığı bölgenin ısınmasını sağlar ve terlemeyi artırır. Ayrıca idrar getirici etkisi sayesinde idrara çıkmayı artırır ve vücuttaki toksinlerin bu yolla da atılmasına yardımcı olur.
Karabiber yağı dahili olarak alındığında kan dolaşımını destekler ve mukus oluşumunu hızlandırır. Özellikle tarçın, zerdeçal ve karabiber yağı karıştırılarak oluşturulan doğal karışımlar kan dolaşımının desteklenmesi için oldukça etkilidir.
1994 yılında yapılan bir araştırmaya göre karabiber yağının sigara içen kişilerde bir sonraki sigara için duydukları yoksunluk etkisini azalttığı kanıtlanmıştır. Ayrıca anksiyete rahatsızlığına sahip kişilerde de bu rahatsızlıktan oluşan etkilerin azalmasını da sağlar.
2010 yılında Michigan State Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ile karabiber yağının iltihap önleyici, antioksidan ve kanser önleyici davranışlar gösterdiği saptanmıştır. Bu çalışmalarda karabiber yağının kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlattığı gözlemlenmiş.
Karabiber yağı kabızlık, diyare ve gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarından oluşan etkileri azaltıcı özelliktedir.
KARABİBER YAĞI NASIL UYGULANIR?
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.