Karabiber Nedir, Faydaları Nelerdir?

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz geçmişten günümüze sık sık tükettiğimiz karabiberin sağlığa sandığımızdan daha çok yararı var. Zayıflamaya yardımcı olan karabiber nedir? Karabiber yararları nelerdir? Detaylar haberimizde...

13.04.2018-13:05 - (Son Güncelleme: 03.07.2021-17:18) Karabiber Nedir, Faydaları Nelerdir?

Bazı yiyecekler beslenme yönünden diğer besin kaynaklarına göre çok daha sağlıklıdır ve bazı yiyeceklerin sağlığa tesir ettiği yararları olduğu düşünülmektedir. Karabiber de böyle bir besindir. Karabiber sadece faydalı bir lezzet veren bir baharat değil, aynı zamanda zengin bir mineral ve besin kaynağıdır.

KARABİBER NEDİR?

Bilim dünyası içerisinde Piper Nigrum Piperaceae familyasında, genellikle baharat olarak kurutulan ve meyvesi için yetiştirilip, çiçek açan bir asma türüdür. Taze ve tamamen olgunlaştığında, çapı yaklaşık 5 mm’dir ve koyu kırmızı renktedir. Kurutulan ve mutfaklardan eksik edilmeyen bir meyvedir. Her evin mutfağında görülebilen ve evlerden eksik etmediğimiz ve hemen hemen bütün yemeklerde kullanılan karabiberin sağlığa çok fazla yararı vardır. Birçok hastalığın devasında kullanılan karabiberin acımsı bir tadı bulunur.

Karabiber, Güney Hindistan’a özgüdür ve başka tropik bölgelerde yaygın biçimde de yetiştirilmektedir.

KARABİBER FAYDALARI

Karabiberin sağlık açısından faydalarından bazıları şu şekildedir:

Sindirimi Geliştirir

Karabiber tüketimi, midedeki hidroklorik asit salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve kolik gibi bağırsak sorunlarından kaçınmak için uygun sindirim şarttır. Karabiber ayrıca bağırsak gazı oluşumunu önlemeye de yardımcı olur ve diyete eklendiğinde terlemeyi ve idrara çıkmayı teşvik edebilir.

Cilt Bakımı

Karabiber, cildin bazı bölgelerinin normal pigmentasyonunu yitirmesine ve beyazlaşmasına neden olan bir cilt hastalığı olan vitiligo’nun rahatlamasını sağlamaya yardımcı olabilir.

İltihabı Azaltır

Karabiberde bulunan piperin bir anti-enflamatuardır. Son yıllarda araştırmacılar, piperinin ağrı algısı üzerindeki etkileri ile birlikte anti-enflamatuar ve anti-artritik tesirlerini inceledi. Sonuçlar, piperinin, artritten sorumlu bir genin ekspresyonunu bloke ettiğini ve ayrıca ağrı algısı ve iltihabı azalttığını kanıtladı. Kısacası, karabiber doğal bir ağrı kesici olarak görülebilir.

Solunumu Rahatlatır

Ayurveda uygulamalarında, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi için içeceklere biber konulur. Karabiber aynı zamanda sinüzit ve burun tıkanıklığında da rahatlama oluşmasını sağlar. Solunum sisteminde mukus ve balgam birikintilerinin parçalanmasına yardımcı olan balgam söktürücü bir özelliği de bünyesinde sahiptir.


Kanseri Önler

Çalışmalar, karabiberdeki piperinin, sayısız kanser türüne karşı koruyucu olduğunu göstermiştir. Piperin ayrıca; bağırsak sağlığı ve kanser önleme için hayati önem taşıyan, bağırsaklarda bulunan selenyum, kurkumin, beta-karoten ve B vitaminleri gibi besin maddelerinin emiliminin de artış oranını yükseltir.

Kilo Kaybını Destekler

Araştırmalar, hapşırmanıza neden olan karabiber içindeki piperin bileşiminin aynı zamanda yağ hücrelerinin oluşumuyla da mücadele ettiğini gösterdi. Araştırma, karabiberin kilo ile ilgili sorunların tedavisinde bir alternatif olabileceği bulgusunu belirtiyor.

KARABİBERDE HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Karabiber potasyum, magnezyum, demir, K ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Güçlü bir anti inflamatuar olan karabiber, vücudun ihtiyacı olan A vitaminin de yüzde 70'ini karşılayabilir. Karabiberin içerdiği bol ve kaliteli C vitamini ile birlikte doğal antibiyotik özelliklerine sahiptir. Bu özelliği sayesinde karabiber birçok hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır.

KARABİBER ZARARLARI NELERDİR?

Karabiber acı olmasından ötürü aşırı tüketimi durumunda vücut ısısında yükselmelere neden olur. Yaz aylarında havanında vermiş olduğu sıcaklıkla birlikte burun kanamalarına ve kalp çarpıntılarına neden olması karabiberin zararları arasındadır. Karabiberin gözünüze veya derinize temas etmesi her ikisi üzerinde de yanmalara kızarıklıklara neden olabilir. Deride kaşıntı, kızarıklık ve şişme oluşması da karabiber zararları arasında sayılır.

KARABİBER TANSİYONU YÜKSELTİR Mİ?

Zerdeçal, karabiber gibi baharatlar arasında tansiyon düşürücüler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bir araştırmaya göre zerdeçal içerisindeki kurkumin ve kara biber içerisindeki piperin adlı etken maddeler damarların genişlemesini sağladıklarından ötürü tansiyonu düşürmede rol alıyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal