Kara Mantar Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs henüz sona ermemişken yeni salgınlar ortaya çıkıyor. Hindistan'da 45 binden fazla insana bulaşan kara mantar günden güne tehlikeli bir hal alıyor. Kara mantar virüsü nedir? Kara mantar belirtileri neler?

26.07.2021-12:38 - (Son Güncelleme: 26.07.2021-15:50)

Son zamanların yeni virüsü kara mantar, Hindistan'ı kasıp kavurmaya devam ediyor. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde hayati risklere yol açan kara mantar virüsü nedir? Kara mantar virüsü belirtileri neler, nasıl bulaşır?

KARA MANTAR VİRÜSÜ NEDİR?

Göz, burun, beyni etkileyen kara mantar virüsü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık daha çok; toprak, bitki, gübre ya da çürüyen sebze ile meyvelerde yer alan mukor küfüyle temas etme neticesinde ortaya çıkıyor. Kara mantar hastalığına yakalanmış bireylerde burun çevresinde kararma ve renk değişiklikleri görülüyor.

Beyin, akciğerleri ve sinüsleri etkileyen virüs, şeker hastaları ile kanser ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf kişilerde hayati risk taşıyor.

KARA MANTAR VİRÜSÜ İNSANDAN İNSANA BULAŞIR MI?

Kara mantar virüsü koronavirüs gibi bulaşıcı bir hastalık değildir. İnsandan insana bulaşmıyor ancak havada ya da ortamdaki bu küf mantarı, mantar sporları ile yayılabiliyor. Uzmanlar, insan vücudunda dahi çok sayıda bakter ve mantar olduğunu belirtti. Ancak bağışıklık sistemi sayesinde bunların kontrol altında tutulduğunu ifade ediliyor.

KARA MANTAR HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Kara mantar hastalığı belirtileri nelerdir? Kara mantara yakalanmış bireylerde görülen genek semptomlardan biri, burun etrafında kararma ve renk değişimi olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan burunda kanama, nefes darlığı, tıkanma, göğüste ağrı, öksürürken beraberinde kan gelmesi, gözlerde şişlik ya da ağrı, bulanık, çift görme ve son aşamada da körlük meydana gelebiliyor.

Uzmanlar, kara mantara yakalanan bireylerin genelde görme kaybı yaşadıktan sonra hastaneye gelmelerinden dolayı tedavi sürecinde son derece zorlandıklarını belirtiyor.

KARA MANTAR VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Kara mantar virüsü Türkiye'de var mı, hangi ülkelerde görüldü? İlk olarak Hindistan'da görülen kara mantar hastalığı, Irak, Mısır ve Meksika'da da görüldü ve yayılmaya devam ediyor.

KARA MANTAR VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI?

Kara mantar virüsünde tedavinin olup olmadığı en çok merak uyandıran noktalardan biri. Hemen her hastalıkta olduğu gibi tedavi için geç kalınan vakalarda durum ciddi olabilir. Enfeksiyonun beyne de sıçramaması için gözün ameliyat ile yerinden alınması gerekiyor. Virüs vakalarının bazılarında doktorların iki gözü birlikte alması, bazı nadir görülen vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebiliyor.

Virüsün tedavisinde kullanılan şimdilik tek bir ilaç var. Enjektör ile yapılan ilacın her bir dozu 48 dolar ve 8 hafta boyunca her gün uygulanması gerekiyor. Batıdaki Maharashtra eyaletinin sağlık bakanı Rajesh Tope, 'Bir hastanın, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak 60 ila100 enjeksiyona (amfoterisin B) ihtiyacı var. Mevcut vaka yüküyle, 150 binden fazla enjeksiyona ihtiyacımız var. Şimdiye kadar bin 500 mukormikoz vakası bildirildi ve 850 hasta tedavi görüyor' açıklamasında bulundu.

ÇOK SAYIDA ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

Görme kaybına ve ölüme varana kadar görülen hastalıktan kurtulmak için hastaların gözü bile alınabiliyor. Bilinen resmi verilere göre Hindistan'ın yanı sıra Afganistan, Nepal, Mısır ve Umman'da da bu hastalığa rastlandı.

Özellikle diyabet (şeker) hastalarının bu hastalığa yakalanma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilirken koronavirüs olduğunu düşündüm. Fakat sonra sol gözüme bir ağrı girdi. Gözümü bile açamadım, acı çok yüksekti. Daha sonraki günlerde gözümden ve burnumdan kan akmaya başladı. Hastaneye gittim ve enfekte olmuş dokuları ve parçaları aldılar' açıklamasında bulundu.

YORUM YAZ..
Modal