Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava durumu tahminleri ile ilgili yayınladığı raporlarda havaların çok soğuk olduğu zamanlarda dik bir şekil alan bulutların gök gürültüsüne neden olduğunu belirtirler. Son birkaç gündür görülen Aybar kar fırtınası da Yurt genelinde havanın sıfır derecenin altına inmesine neden oldu. Aynı zamanda yapan kar yağışları sırasında ise İstanbul'da gök gürültüsü durumu meydana geldi. Bu doğa olayı ile karşılaşan İstanbullular ise hemen arama motorlarından 'Kar yağarken gök gürlemesi olur mu, şimşek çakması neden görülür?' sorusuna yanıt aradılar.
Dünya genelinde yaşanan küresel ısınmalardan dolayı farklı doğa olayları da yaşanmaya başladı. Bunun en yakın öneği ise kar yağarken gök gürültüsünün duyulması şeklinde oldu. Aynı zamanda şimşek çakması hadisesine şahit olan vatandaşlar ise bu durumdan oldukça fazla tedirgin oldu. Uzman isimlere göre ise bu tür doğa olayları oldukça normal.
Özellikle denize kıyısı olan illerde meydana gelen kar yağarken şimşek çakma olayı genel olarak deniz üzerinde havanın aşırı soğuk olması dolayı meydana gelir. deniz sıcaklığının üzerinden buharlaşarak yükselen soğuk havanın bulut içerisinde küçük dolu taneleri olmasına neden olduğunu belirten uzmanlar bulutun içinde yer alan buz parçalarının da elektriksel etkileşime geçmesi sonrasında gök gürültüsü gerçekleştiğini söylüyorlar.
Kar yağdığı sırada hem gök gürültüsünün olması hem de şimşek çakması olayına genel olarak 'cephesel oraj' adını veren uzman isimler buna açıklama olarak ise alt ve üst atmosferdeki ani sıcaklık farklarında zıt yönlü elektrik akımlarını meydana getirdiği ve bunu da şimşek çakması olarak görüldüğü ifadesini kullanıyorlar.