Bir ürünü veya malı alırken, ürünün kendisine ayrılmasını isteyen kişi istenen bedelin bir kısmını önceden öder. Bu duruma o ürün için kapora vermek denir. Ön ödeme anlamına gelen kapora bedeli ile alınmak istenen mal kişi adına ayrılır. Alışverişlerde ve kira sözleşmelerinde verilen kaparo bedeli alıcının veya kiracının ciddi olduğunu göstermek içindir. Verilen kapora daha sonra geri alınır mı? Sorusu sık sık araştırılmaktadır.
İki taraf arasında yapılan kaparo işlemi hukuki bir zemine dayandırılmalıdır. Taraflar kapora aldıklarına ve verdiklerine dair bir sözleşme yapmalıdır. İleride taraflardan birinin vazgeçmesi durumunda verilen kaporayı geri almak için sözleşme şarttır. Sözleşmede “cayma bedeli” ibaresi yer almıyorsa kaparo veren taraf cayma halinde kaporasını geri talep edebilir.
Kapora sözleşmesi yaparken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bir alışveriş işleminde satışın gerçekleşeceği tarih açık bir şekilde sözleşmede belirtilmelidir.
Sözleşmede; alıcı, satıcı ve aradaki alışverişe şahit olacak birisinin olması gerekir. Tarafların hepsinin sözleşmede T.C. kimlik numarası, İsim-soyisim ve imzası olmalıdır. Eğer alışveriş şirketler arasında yapılıyorsa şirket ismi, vergi numarası, vergi dairesi adı ve yetkili kaşesi ve imzası da sözleşmede belirtilmelidir. Ayrıca tarafların kimlik fotokopileri, tapu fotokopisi ve imza sirküsü fotokopisi de sözleşmede yer almalıdır.
Kapora sözleşmesinde kapora verilen ücretin miktarı belirtilmelidir. Kalan ödemenin de ne zaman ve nasıl verileceği sözleşmede açıkça belirtilmelidir. Tapu yoluyla, senetle veya nakit nasıl ödeme yapılacaksa detaylı şekilde sözleşmede vurgulanmalıdır.
Satışı gerçekleştirilecek malın türü de sözleşmede belirtilmelidir. Satılan ürün ev veya gayrimenkul ise içerisinde bulunan ürünler ve aksesuarlar da sözleşmede yer almalıdır.
Kapora için belirli bir miktar yoktur. Fakat genellikle satılacak olan malın veya hizmetin yüzde 10’luk bedeli kapora olarak verilmektedir. Kapora almak hukuki açıdan yasaldır.
Emlakçı aracılığıyla yapılan alışverişlerde sözleşme gerçekleşmediği takdirde emlakçıya ödenen kapora geri alınabilir. Emlakçının bulunmadığı durumlarda da kapora iadesinin sağlanması gerekmektedir. Satış işlemi gerçekleşmediği takdirde kapora iade edilir. Fakat bunun için tarafların kapora işlemini hukuki bir şekilde kağıda dökmelidir. Kapora hizmeti, Borçlar Kanunu’nun 177 maddesinde, “Sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, cayma parası olarak değil sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılır.” İfadesiyle belirtilirken, cayma bedeli ise Borçlar Kanunu’nun 178’nci maddesiyle yasal bir zemine bağlanmıştır.