İnsanlar ev kiralarken neden kapora verdiklerini, kaporanın kime verildiğini, kaporanın ne demek olduğunu merak ediyor. Kapora kelimesini sıklıkla kullanıyoruz. Sadece ev kiralarken değil, başka kira işlemlerinde de görülüyor. Bazen fahiş şekilde kapora alan eşya sahipleri de bulunuyor. Bu yüzden tüketiciler de kaporayı merak ediyor.
Kapora bir nevi sözleşme türüdür. Kapora genel açıdan sözlü veya yazılı yapılmaktadır. Alışveriş aksiyonunda yapılır. Hizmet veya taşınır, emlak almak için gereken toplam maddi bedel tutarının ödemesi için geçici süreli satışa açık ürünü rezerve etmek için ödenen ön ödemedir.
Kapora vermek; "güvenmelik vermek" anlamına gelir.
Kapora; "güvenmelik" anlamına gelir.
Kaporasız; "güvenliği olmayan" anlamına gelir.
Kaporalı; "güvenmeliği olan" anlamına gelir.
Kapora, alıcılar ürünü satın alacağını garanti ederek satıcıya bir miktar vermektir. Bu paranın verilmesinin temel sebebi, ürünün satılmasını önlemek içindir. Satım halindeki ürün kapora verilmesi halinde satılma işleminden kaldırılabilir.
İptal olan sözleşmelerde kapora iadesi kesinlikle yapılır. Kapora iadesi iki tarafında mağduriyetini gidermek adına yapılır. Lakin sözleşme yapılmayan durumlarda kaporanın üzerine yatabilirler. Sözleşme yapılmazsa hukuk hiçbir işlem yapamaz. Hukukun gücü için sözleşme yapılması muhakkaktır.
Kapora için bir yasa bulunmamaktadır. Ev sahibi veyahut emlakçının inisiyatifine kalmıştır. Kapora olarak genellikle kira bedelinin yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir tutar istenmektedir.
Kapora sözleşmesi, alıcı ile satıcı arasında yapılması gereken bir sözleşmedir. Bireyle satın alırken sözleşmeyi kesinlikle imzalamalıdır. Kapora sözleşmesi bir belgeden oluşuyor. Alıcı ve satıcı tarafından oluşmaktadır. Belge içerisinde tarih ve ödenen tutar önemli bir bilgidir.