Kapitülasyonların Osmanlı Devleti’ne Olumsuz Etkileri

Kapitülasyonların Osmanlı Devleti’ne olumsuz etkileri nelerdir: Ticareti her zaman geliştirmek isteyen Osmanlı Devleti, bunun için birçok farklı işe imza atmıştır. Kapitülasyon vermek de bunların başında gelir. Yani bir devletin, kendi karasularında serbest bir biçimde ticaret yapabilmesini sağlamıştır.

22.07.2020-12:31 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-12:17) Kapitülasyonların Osmanlı Devleti’ne Olumsuz Etkileri

Kapitülasyon, bir devlete verilmiş olan ticari imtiyaz demektir. Karasularında serbest bir biçimde ticaret yapılmasının önünü açmak şeklinde de tanımlanır. Bunun yanı sıra birtakım vergilerin ödenmemesi gibi ayrıcalıklar da her daim dikkat çeker. Osmanlı Devleti çok güçlü olduğu dönemlerde bile belli devletlere bu hakkı tanımaktan geri durmamıştır. Bunun birden çok nedeni vardır. Kapitülasyonların verilmesinin temel nedeni ticareti attırmaktır. Aynı zamanda Hıristiyan birliğinin parçalanması da gerekçelerin arasında öne çıkar. Gümrük gelirlerinin arttırılmak istenmesini unutmadan hemen belirtelim.

Osmanlı Devleti Kimlere Kapitülasyon Vermiştir?

Kapitülasyonların Osmanlı Devleti’ne olumsuz etkileri nelerdir: Bu imtiyazlardan dolayı devlet bir açık pazar haline gelmiştir. İlk defa Venediklilere bu ayrıcalık tanınmıştır. Daha sonra Fransa, İngiltere, Avusturya, Hollanda, İsveç, Sicilya, Danimarka, Prusya, Rusya, İspanya gibi birçok devlet daha bundan faydalanmıştır.

Kapitülasyonların Osmanlı Üstündeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Kapitülasyonların Osmanlı Devleti’ne olumsuz etkileri nelerdir: Osmanlı Devleti'nin vermiş olduğu kapitülasyonlar ilk dönemlerde devlete ekonomik anlamda büyük bir katkı sağlamış olsa da daha sonra durum değişmiş ve şu olumsuz etkiler söz konusu olmuştur;

Verilmiş olan bu ticari imtiyazlardan dolayı Osmanlı Devleti’nde işsizlik çok hızlı bir biçimde artmıştır. Yabancı tüccarlar karşısında savunmasız bir duruma düşen Türk esnaf, zamanla işini kaybetmiştir.

Osmanlı Devleti bu imtiyazları ilk zamanlar sadece belli devletlere ve geçici bir süre için vermiştir. Ancak her padişahın bunu uzatmasından dolayı artık işin içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir. 1740 senesinde ise Kapitülasyonlar devamlı ve sürekli olmuştur. Bunun sonucunda ise Osmanlı pazarı tam anlamıyla birçok farklı Avrupa Devleti'nin açık pazarı olmuştur. Yani çok daha ucuza ve kaliteli bir biçimde üretilmiş olan mallar, Osmanlı topraklarına getirilerek satılmıştır. Halk da doğal olarak bunları satın almıştır. Sonuç olarak yerli esnaf bundan olumsuz bir biçimden etkilenmiştir. Osmanlı pazarı bir sömürge alanı gibi görülmeye başlanmıştır.

Kapitülasyonlardan dolayı, Osmanlı devletinin ekonomisi alt üst olmuştur. Artık devlet sadece dışarıya hammadde satan bir yapı haline gelmiştir. Dışarından ise sanayi malı satın alınmıştır.

Dış ticaret konusunda çok uzun yıllar boyunca oturtulmuş olan denge bozulmuştur.

Gümrük geliri kalemleri çok hızlı bir biçimde düşmüştür.

Tüm bunların çok olumsuz etkileri vardır. Temel gerekçe ise Osmanlı Devleti'nin sanayi alanındaki inkılabı kaçırmış olmasıdır. Küçük olarak tanımlanmış olan Osmanlı tezgahları ve atölyeleri kapanmıştır. Oysaki sanayileşmeye geçilmiş olsaydı bunların çok büyük bir kısmı yaşanmamış olacaktı.
YORUM YAZ..
Modal