07.12.2020-17:06 (Son Güncelleme:23.11.2024-07:23)


1

Kanser, dünyada ve ülkemizde en sık görülen ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de her yıl 175 bin yeni kanser teşhisi konulmakta ve yüzlerce insan çeşitli kanser türleri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yaşam şekli, genetik miras ve başka sebeplerle oluşabilen kanser risklerini basit önlemlerle en aza indirilebilirsiniz. İşte günlük hayatınızda dikkat etmenizi gerektiren 5 hassas konu…



2

Plastik eldivenler

Plastik eldivenler

Plastik eldivenler yerine izci eldivenleri kullanın. Çünkü deterjanlar alerjiktir ve ufak dozlarda alındığı takdirde kronik olarak kanserojendir.



3

Bulaşık makinesi deterjanları

Bulaşık makinesi deterjanları

Bulaşıkları yıkamış olduğunuz deterjanlar petrol ürünüdür. Yani kanserojendir. Bulaşık makinesinden aldığınız bulaşıkları sirkeli ve limonlu suyla silebilirsiniz.



4

Halı temizliği

Halı temizliği

Halı bütün pestisitleri tutar. Bu nedenle halı temizliğine çok fazla dikkat etmek gerekir. Halıyı deterjanla temizlemek yerine sirkeli suyla temizlemek bütün pestisitleri temizlemeye yardımcı olacaktır.



5

Evde ayakkabılarla gezilmemeli

Evde ayakkabılarla gezilmemeli

Evde gezilen ayakkabılarla gezilmemeli. Dışarıda giyilen ayakkabılar çıkarılmalı, başka ayakkabı giyilmeli. Çünkü dışarıdaki ayakkabı eve pestisitleri sokar. Bu durumda kanserin oluşmasına zemin hazırlar. Pestisit, tarım ürünleri, kimyasallar ve egzozdan çıkan gazlardır.



6

Severek tükettiğimiz besinlerin kansere sebep olduğu ortaya çıktı!

Severek tükettiğimiz besinlerin kansere sebep olduğu ortaya çıktı!

Günlük hayatta tükettiğimiz bazı besinlerin aslında ne kadar zararlı olduğunu bilmiyoruz. Bu besinler vücudumuzu tehdit ederek sağlığımızla oynuyorlar. Bilim insanları her gün tükettiğimiz besinlerin kansere neden olduğunu ortaya çıkardı. Kansere sebep olan bu besinler zamanla sağlığımızı bozarak kanser hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor. Peki sağlığımızı tehdit eden bu 14 besin nedir? Kanserin oluşumuna sebep olarak tehlike yaratan bu besinler nelerdir? İşte kansere sebep olan 14 besin…



7

Mikrodalgada Patlamış Mısır

Mikrodalgada Patlamış Mısır

Patlamış mısır nispeten sağlıklı bir atıştırmalıktır, ancak onu patlatmak için uygun olmayan yol, sağlığı bozuyor. Mikrodalga torbalarının içinde perflorooktanoik asit (PFOA) adlı bir kimyasal madde olduğunu belirten uzmanlar, birçok çalışmanın, PFOA tüketimi nedeniyle böbrek, mesane, karaciğer, pankreas ve testis kanserlerine neden olabileceğini gösterdiğini söyledi.



8

Konserve Yiyecekler

Konserve Yiyecekler

Konserve yiyeceklerle ilgili sorun depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Domatesler ve asit oranı yüksek diğer yiyecekleri konserve kutusundan yemek çok tehlikelidir.



9

Cips

Cips

Cipste sadece yüksek derecede yağ ve sodyum yok. Aynı zamanda vücudun tanımadığı yapay tatlar, koruyucu maddeler ve gıda renklendiren maddeler de var. Yüksek sıcaklıkta kızartılır ve istenen çıtır dokunun elde edilmesi sağlanır ancak bu durum sigarada da bulunan tanınmış bir kanserojen olan akrilamide zemin oluşturur.



10

İşlenmiş, Tütsülenmiş Kırmızı Etler

İşlenmiş, Tütsülenmiş Kırmızı Etler

Bu liste hamburger, sosisli sandviç, sosis gibi yiyecekleri içerir. Genel olarak her gün yenilen kırmızı etin, kanser riskini yüzde 22’ye kadar arttırdığı çalışmalarda gösterilmiştir.



11

Çiftlik Somonu

Çiftlik Somonu

ABD’de yapılan araştırmaya göre; omega-3 yağlarına ihtiyaç vardır ancak bazı çiftliklerde somonlar pestisit, kimyasal, antibiyotik ve diğer kanserojenlerden etkilenmiş bir diyetle beslenirler. Satılan somon balıklarının yaklaşık yüzde 60’ı ise çiftlik somonu.



12

Hidrojenize Yağlar-Trans Yağlar

Hidrojenize Yağlar-Trans Yağlar

Hidrojenize yağlar, daha uzun süre daha taze kalmaları için kullanılır. İşlenmiş gıdalarda bulunur ancak vücutta kansere yol açan hücrelerin yapısını etkiler.



13

Beyaz Un

Beyaz Un

Beyaz un, işlenmiştir. Tahıllarda doğal olarak bulunan besin maddelerinin çoğunu tahrip edilir. Değirmenler bir kimyasal olan klor gazı ile unun ağartılmasını sağlar.



14

Gdo’lu Gıdalar

Gdo’lu Gıdalar

Genetiği değiştirilmiş gıdalar bir laboratuvarda zararlılara karşı daha dayanıklı olacak ve sağlam şekilde nakliyeye dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Yapılan açıklamaya göre; Amerika’da hemen hemen tüm tahıllarda (soya fasulyesi, buğday ve mısır) GDO’ludur. Ancak Avrupa’daki birçok ülke GDO’lu ürünleri yasakladı.



15

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu

Basitçe söylemek gerekirse bu tatlandırıcı, kanser hücrelerinin en sevdiği besin maddesi olarak açıklanıyor. Direkt kansere neden olmayabilir ancak kanser hücrelerinin hızla çoğalmasına ve büyümesine izin verir. Genel olarak rafine şeker ve özellikle paketlenmiş yemeklerde bulunur.



16

Yapay Tatlandırıcılar

Yapay Tatlandırıcılar

İnsanların kilo almamalarına yardımcı olmak için özel olarak yapılan tatlandırıcılardaki kimyasallar, özellikle aspartam, vücutta ciddi bir toksine dönüşür.



17

Alkol

Alkol

Fazla tüketilen alkolün ağız, yemek borusu, karaciğer, kolon, rektum ve meme kanseri riskini artırdığı gösterilmiştir.



18

Organik Olmayan Meyveler ve Sebzeler

Organik Olmayan Meyveler ve Sebzeler

Organik olmayan ürünlerde atrazin, tiyodikarb ve organofosfatlar gibi çok tehlikeli pestisitler bulunuyor. Atrazin, insanlarda ciddi sağlık ve üreme sorunlarına neden olduğu bilinen bir kimyasaldır. Avrupa ülkelerinde kullanımı yasalarca yasaklanmıştır, ancak ABD’de kullanılmaktadır. Ne yazık ki, ürünü yıkamak üzerindeki kimyasal kalıntıları temizlemiyor.



19

Salamura Gıdalar

Salamura Gıdalar

Salamura gıdalar, nitratlar veya nitritler, tuz ve sirke kombinasyonu ile sertleştirilir. Ayrıca yapay renklendirici de eklenebilir. Sirkenin kendisi bazı sağlıklı niteliklere sahipken, turşu gibi gıdalardaki yüksek tuz seviyesi ve nitratlar / nitritler sağlığınızı bozabilir.



20

Sıcak İçecekler

Sıcak İçecekler

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, düzenli olarak çok sıcak içecekler tüketmenin yemek borunuza zarar verebileceğini ve boğaz kanserine yol açabileceğini göstermiştir. Bilim insanları bunu 65 C olarak açıklıyor. Kansere neden olan bu yiyeceklerin birçoğu, düzenli olarak yediğimiz birçok üründe bulunan bileşenlerdir. Onlardan kaçınmayı düşünmek, özellikle günlük yaşamın stresini hafifletmeye yardımcı olan yiyeceklerden vazgeçmek zor olsa da daha sağlıklı beslenmelisiniz.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR