Bu besinin, akciğer kanserine neden olan kanser hücrelerinin %86'sını öldürdüğü ortaya çıktı. Lezzetli ve sağlık kazandırıcı bir meyve olmasıyla tanınan Acai, son yıllarda tüm dünya tarafından tanınmaya başlandı. Sağlıklı yaşam için bir numaralı besin olarak adlandırılan Acai meyvesinin kanser hücrelerini öldürdüğünün anlaşılmasıyla bilinirliği iyice arttı.
KANSER HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR
Yapılan araştırmalara göre, Acai 2009 yılında popüler olarak tüketilmeye başlandı. Acai çilekleri oldukça kırılgandır, bu nedenle onları Orta ve Güney Amerika dışında herhangi bir yerde bulmak ve yetiştirmek zordur. Bu yüzden toz haline getirilmiş veya dondurulmuş acai çilekleri satılmaya başlandı.
Bazı meyvelerin doğal şeker oranı yüksek olur. Acai çilekleri diğer meyvelere nispeten daha düşük şeker oranına sahiptir. 100 gram olan bir açai çileğinde; kalori oranı 70, karbonhidrat oranı 16, yağ oranı 50, proteinden 4, a vitamini 750 IU, Kalsiyum 20 mg bulunur.
ACAİ ÇİLEĞİNİN YARARLARI
Acai çileğinde bulunan antioksidanlar dikkat çekici bir şekilde kanseri önlemektedir. Özellikle lösemi gibi kanser hücrelerinin ölmesinde önemli rol oynar. Araştırmalara göre, akciğer kanseri hücrelerinin yüzde 86'sını başarıyla öldürdüğü ortaya çıktı. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Acai, çoğu insan için kilo vermesin de etkili olmuştur. Yüksek yağlı diyetlerin olumsuz etkilerini azaltma özelliği bulunur. Acai, açlık şekerini ve glukozu dengelediği için ek besin görevi görür.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun istatistiklerine göre, ülkemizde her yıl 160 binden fazla kişi kansere yakalanmaktadır. Bu kabaca günde yaklaşık 450 kişiye kanser teşhisi konduğu anlamına gelir. Tablo her ne kadar vahim gibi gözükse de doğru beslenme silahını kullanarak kansere yakalanma riskini azaltır.
İŞİN SIRRI HAFTADA 150 DAKİKA EGZERSİZ
Kanserin oluşumunda genetik faktörlerin de etkisi söz konusu olmakla birlikte sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, alkol ve tütün kullanımı gibi kalıtsal olmayan faktörler ciddi risk unsurlarının başında gelir. Amerikan Kanser Derneği sağlıklı bir diyet eşliğinde ideal kilo korunarak haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapılırsa, yaşam boyu kansere yakalanma riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtmiştir. Tabi ki bunların yanı sıra, alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak gerekir.
Organik olmayan gıda maddelerinde yüksek oranda kimyasallar olduğunu unutmamak lazım. Bu nedenle en iyisi, mevsimin sebze ve meyveleri tüketilmelidir. Bunun dışında unlu ve şekerli gıdalardan uzak durulduğu Akdeniz tipi beslenme ve haftada yarım kiloyu geçmeyen et tüketimi, temel diyet prensibi olmalıdır.
GÜNDE 3-4 TANE YİYEBİLİRSİNİZ
Kanserden korunmada etkili besinler, kolay ulaşılabilir ve hemen hemen hepinizin mutfağında olan besinlerdir. Sarımsak: Sarımsağın aktif bileşeni olan di-alil-disülfidinin hem tümör oluşumunu hem tümör gelişimini engellediği bilinmektedir. Omega 3 kaynakları olan hamsi, istavrit, uskumru gibi yüzey balıklarını haftada 2-3 kez tüketilmesinde faydalıdır.
Hem çerez olarak hem de yemeklerinizde kullandığınız cevizi her gün 3-4 adet tüketerek koruyucu özelliğinden faydalanılabilir. Aynı şekilde kırmızı meyvelerden olan yaban mersini, böğürtlen, çilek, siyah üzüm, nar gibi kırmızı meyveler, içeriğindeki fenolik ve flavonoid gibi biyoaktif bileşenler sayesinde anti-kanser özelliktedir. Günlük meyve tüketiminin ortalama 2-3 porsiyon olduğunu düşünürsek bunun 1 porsiyonunu kırmızı meyvelerden tercih edilmelidir.