Kanser Hasta Organ Bağışı Yapabilir Mi?

Kanser hasta organ bağışı yapabilir mi? Organ nakli birçok kişi için hayat kurtarmak demek. Farklı nedenlerden dolayını bir organını kaybetmiş olanlar için gerçekleştirilecek başarılı nakil, çok büyük bir umuttur. Bu konuda en çok merak edilen konuların içinde ise kanser hastalarının böyle bir işe imza atıp ata

13.06.2020-17:49 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-17:46) Kanser Hasta Organ Bağışı Yapabilir Mi?

Kanser hasta organ bağışı yapabilir mi? Organ nakli birçok kişi için hayat kurtarmak demek. Farklı nedenlerden dolayını bir organını kaybetmiş olanlar için gerçekleştirilecek başarılı nakil, çok büyük bir umuttur. Bu konuda en çok merak edilen konuların içinde ise kanser hastalarının böyle bir işe imza atıp atamayacaklarıdır. Bu konuda merak ettiğiniz tüm detay ve bilgiler haberimizde yer almakta.

Kanser Hastasının Organ Bağışı Yapması Mümkün mü?

Organ bağışının olabilmesi için ilgili dokunun üstünde kansere dair hiçbir şeyin olmaması şarttır. Bunun anlamı ise çok açıktır; organ nakli yapılacağı zaman ilk olarak birtakım testler yapılır. Bu durum iki taraf için de geçerlidir. Yani hem organ bağışlayacak hem de bunu kabul edecek olanlara belli bir testten geçmek zorundadır. Özellikle bağışı yapan kişinin sağlık durumu bundan dolayı çok büyük bir öneme sahiptir. Kişinin kronik bir hastalığının ya da kanser rahatsızlığının olmaması şarttır. Nakli yapılacak olan organ kontrol edilir. Hem kan testleri hem de görüntüleme teknikleri kullanılır. Bunun ardından hiçbir sorun söz konusu değilse, organ nakli gerçekleştirilir.

Organ Nakli Nasıl Yapılır?

Kanser hasta organ bağışı yapabilir mi: Henüz tam olarak iyileşmemiş olan kanser hastalarının organ bağışlaması çok büyük bir risk demektir. Organ naklinin nasıl ve nerede yapıldığı ile alakalı olarak şunları bilmek gerekir;

  • 2238 sayılı bir kanun söz konusu.
  • Buna göre hareket etmek ve organ bağışını yapmak mümkün oluyor.
  • Böyle bir şeyi gerçekleştirmek isteyenlerin ilk olarak yaşamış oldukları yerde bulunan il sağlık müdürlüğüyle iletişim kurması şarttır.
  • Hatta bizzat buraya gitmek gerekiyor.
  • Bunun yanı sıra üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri gibi yerler üzerinden de en kısa zaman dilimi içinde bir başvurunun oluşturulması şarttır.
  • Organ nakli için bir belgenin doldurulması gerekiyor.
  • Sadece beyin ölümünün gerçekleşmesi halinde organ naklinin olacağını hiçbir şekilde unutmayın.
  • Aynı zamanda bu belgenin doldurulması sırasında iki tanığın da hazır bulunması şart.

Organ Bağışlayacak Olan Kişilerin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanser hasta organ bağışı yapabilir mi: Hastalığın ve tedavinin devam etmesi durumuna organ bağışı söz konusu değildir. Organını bağışlamak isteyen bir kişinin bilmesi gerekenler ise şöyledir;

  • Organ bağışı yapmak gönüllülük üzerine kurulmuş olan bir sistemdir. Bunu hiçbir şekilde unutmamak gerekiyor. Bağışlanabilecek olan organların içinde tendon, saç, yüz, kas dokusu, kemik, kornea, kalp kapağı, ince bağırsak, akciğer, pankreas, böbrek, karaciğer, kalp var.
  • Nakil öncesinde belli birtakım testler söz konusudur. Bunların sorunsuz olması durumunda nakil aşamasına geçilir.

Bunun yanı sıra bir kişi ölmeden önce organ bağışlamak istemediğini açık bir biçimde belirtmişse, ona ait olan hiçbir organ kullanılmaz. Bu konuda yasalar son derece açıktır.

 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal