Gülgiller ailesine ait olan üvez ağacı bilimsel ismi ile sorbus aucuparia adı ile de bilinmektedir. Üvezin kış aylarında görülen hastalıklara karşı eski çağlarda alternatif tıpta kullanıldığı bilinmektedir. Bu köklü tarihe sahip ağacın ülkemizdeki tek endemik çeşidi Rize’de bulunmaktadır.
Üvez meyveleri bol miktarda magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, bakır ve manganez içermektedir. Karoten seviyesi oldukça yüksek olan üvez meyvesi C vitamini zenginidir. Beyaz kan hücrelerini artırıcı bir özelliği bulunan üvez bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmektedir. Lif bakımından da oldukça zengin olan üvez meyvesi; cilt sağlığını koruyucu ve tedavi edici özelliği olan sorbik asit ve askorbik asit gibi çeşitli antioksidanları içermektedir. Antioksidan özelliği ile kanser hücrelerinin düşmanı olan üvez her derde devadır!
Üvez doğal ilaç olarak; göz tansiyonu, gut hastalığı, romatizma, damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, şeker hastalığı, safra taşı ya da iltihabının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini güçlendirir.
- İçeriğinde bulunan tanen maddesi sayesinde kalp krizi riskini azaltır.
- Vücut direncini arttırmaktadır.
- İdrar söktürücüdür.
- Karaciğeri güçlendirir.
- Tansiyonu düşürdüğü bilinmektedir.
- Regl kolaylaştırıcı özelliği olduğu bilinmektedir.
- Kanamayı durdurucu özelliği vardır.
- Kan yapıcı özelliği vardır.
- Kabızlık sorununu giderir.
- Üvez ağacı yaprağı ishali keser, idrar söktürür, ödem oluşumunu önler, böbrekleri temizler, solunum yollarını iyileştirir ve balgam söktürür.
- Üvez ağacı yaprağının, özellikle şeker hastalığı üzerinde iyileştirici bir etkisi olduğu alternatif tıp uzmanları tarafından belirtilmektedir.
Üvez meyveleri taze olarak tüketildiğinde ağızda buruk bir tat oluşturur. Üvezi dalından kopardıktan sonra olgunlaşması için 1 hafta ya da 10 gün bekletmelisiniz. Üvez meyvesi marmelat gibi kıvamlı bir yapıda kahverengi bir görünüme geldiğinde olgunlaştığı anlamına gelir. Bu aşamada üvezin yenilmesi mümkündür.
Üvez meyvelerinin çiğ olarak fazla miktarda tüketilmesinin zararlı olduğu söylenmektedir. Üvezin faydalarından yararlanmak için pişirilerek tüketilmelidir böylece içerdiği parasorbik asit sorbik aside dönüşerek vücuda faydalı etkiler gösterir. Üvez meyvesi kurusu, çay şeklinde kaynar suda birkaç dakika demlenerek de tüketilebilir.