Kanser tedavisine erken başlamak ve başarılı sonuçlar elde etmek adına tanı son derece önemli. Bunun için de kanser biyomarkerları göz önünde bulundurulur. Peki bu biyomarkerler ne demek ve ne işe yarıyor merak ediyor musunuz? Hepsi haberimizde mevcut.
Kanser Biyomarkerler Ne Demek?
Tıbbi açıdan tümör marker olarak da ele alınır. Kansere neden olan yapıların belirlenmesinde etkili bir yol oynar. Kanserin erken tanısı ve tedavisi için biyomarker çalışmaları hız kesmeden devam etmekte. Şöyle ki:
-Molekül: İlk etapta biyomarkerın molekül olarak ifade edildiğini belirtmek gerek. Ve bu moleküller kanda ya da vücut sıvılarında boy gösterir. Aynı zamanda doku olarak mutasyona uğrayabilir.
-Süreç: Moleküller eşliğinde anormal sürecin belirlenmesi sağlanır. Hem normal hem de anormal sürece ilişkin moleküller dikkate alınır ve tedavinin bu şekilde sürdürülmesine özen gösterilir.
Kanser biyomarkerları belirteç şeklinde de ele alınır. Adı üstünde sürecin ve kanserin belirlenmesi adına büyük bir rol oynar. Neyse ki hem dünyada hem de ülkemizde bu alana dair çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Neticesinde kanser tedavisine etkili bir şekilde devam ediliyor.
Kanser Biyomarkerler Nasıl Tespit Edilir?
Kanser hücreleri tespit aşaması bir hayli uzun sürüyor. Özellikle de molekül incelemelerinden kısa süre içerisinde sonuç almak biraz güç. Çünkü:
- DNA ya da RNA yapıda olmaları süreci uzatır.
- Enzim ve protein şeklinde de vücutta yer edinebilir.
- Peptid ile antikor ise arkasından gelen yapılardır.
Tüm bu yapılar ufak parçalardan oluşur. Ve uzun incelemeler neticesinde tespiti gerçekleşir. Tespit için de ele alınanlar bir hayli güç. Mesela tam kan ile plazma üzerinden tanıya yer verilir. Beraberinde:
- Dolaşım ve dışkı üzerinden de tespite geçilir.
- İdrar ile meme başı akıntısı da arkasından gelir.
Kısacası çeşitli salgılar dikkate alınır. Ve salgı üzerine analizler tamamlanır. Böylece kanserin tam teşhisi ve tedavisi gerçekleşir. Kısacası biyomarkerlar kanserin temel taşları anlamına gelir. Ve bu taşların analizi neticesinde tedavinin gerçekleşmesi uzun sürmez. Aksine en etkili şekilde tedavi tamamlanır ve sonuç alınır.
Kansere Karşı Etkili Tedaviler Hangileri?
Yukarıda belirttiğimiz hususlar üzerine tedavinin etkili bir hal alması sağlanır. Kanser tedavisi için önce tanıya yer verilir. Özellikle de kanser biyomarkerları yani belirteçleri sayesinde bu durum hız kazanır. Beraberinde:
- Çoğu kanser türü için kemoterapi tedavisine geçilir.
- Radyoterapi de beraberinde gelir ve kanser hücrelerine karşı mücadele başlatılır.
Tedaviler kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Aynı zamanda mevcut hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar. Tüm bu tedavilere karşılık:
- Uzunca bir süre yan etkiler boy gösterir.
- Yan etkilerin sona ermesi ile günlük hayatınıza devam edersiniz.
Tedavinin etkili ve düzenli olması halinde kansere karşı yenilgi söz konusu olmaz. Bunun için belirteçler dikkate alınır. Vücutta ki salgılar sayesinde hepsi belirlenir. Ve sonrasında en etkili tedavi yöntemlerine başvurulur.