Kandilli Rasathanesi’nin Görevi Nedir?

Elazığ’da meydana gelen ve birçok ilde hissedilen depremin ardından herkes arama motorlarında Kandilli Rasathanesi'ni aratmaya başladı. Peki, Kandilli Rasathanesi nedir? Kandilli Rasathanesi’nin görevi nedir?

25.01.2020-15:05 - (Son Güncelleme: 25.01.2020-14:49)

Türk bilim tarihinin önemli kurumlarından biri olan Kandilli Rasathanesi artan depremlerle yeniden en çok merak edilenler arasına girdi. İşte Kandilli Rasathanesi hakkında merak edilenler…

KANDİLLİ RASATHANESİ’NİN KURULUŞU

Kandilli Rasathanesi 1868 yılında Rasathane-i Amire adıyla hava tahminlerinin telgrafla diğer merkezlere iletilmesi amacıyla kuruldu. Avrupa’dan satın alınan gözlem aletleri ile Pera’da 74 metre yüksekliğindeki bir tepede kurulan rasathanenin ilk müdürü Aristide Coumbary'dir. 31 Mart Vakası (12 Nisan 1909) sırasında tahrip edildi ve Maçka’ya taşındı. Daha sonra hem matematikçi hem de din adamı Fatin Hoca (Gökmen) tarafından 1911 yılında şu anda bulunduğu yer olan Kandilli’ye taşındı. 1982’ye kadar Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Rasathane, 1982’de Boğaziçi Üniversitesi'ne devredilmiştir. Daha sonra 28 Mart 1983 tarihinde 2809 sayılı yasayla kanunlaşan 41 sayılı kararnameyle; üniversite bünyesinde; Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) adını almıştır. Deprem mühendisliği, jeodezi, jeofizik anabilim dalları ile astronomi, jeomanyetizma, meteoroloji alanlarında çalışmalar yürütülen laboratuvarları bulunmaktadır. Enstitü yaşanan depremlerin şiddetini ölçüyor ve aktif olarak bu ölçümleri vatandaşlar ile paylaşıyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..
Modal