Şekerle ilgili sağlık sorunları çoğu zaman sessiz ilerler. Komplikasyonlar genellikle yıllar sonra ortaya çıkar, bu nedenle hemen önlemeye başlamak ve kan şekerini dengede tutmak oldukça önemlidir.
Türkiye'de yüz binlerce diyabet hastası bulunuyor ve yüksek kan şekeri seviyeleri uzun vadede diyabetin yanı sıra obezite, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi birçok hastalığı tetikleyebiliyor.
Kan seviyesindeki şeker oranını ölçmek için, glisemik indeks denilen bir işlem uygulanır. Bu işlem ne kadar hızlı uygulanırsa, kana karışan şeker oranı da o kadar hızlı tespit edilir.
Sizin için hazırladığımız yiyecekler düşük glisemik indekslere sahiptir ve kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olan lif bakımından oldukça zengindir. Bu besinleri öğünlerinize dahil etmek, diyabeti kontrol etmeye ve olası diyabet durumunun önüne geçmede oldukça etkilidir.
Kuersetin, klorojenik asit ve gallik asit de dahil olmak üzere çözünür lif ve bitki bileşikleri içeren elmalar, kan şekerini düşürmeye ve diyabete karşı korumaya yardımcı olabilir. Genel olarak meyve tüketiminin diyabet riskini azalttığı gösterilmiş olsa da, elma gibi belirli meyveler glikozu düşürmek için özellikle faydalı olabilir. Bu, 187 binden fazla kişiden alınan verileri içeren 'British Medical Journal' tarafından yapılan bir çalışma ile kanıtlanmıştır.
Deniz ürünleri de kan şekerini dengelemede oldukça önemli besinlerin arasında yer alır. İçinde bulunan değerli bir protein, sağlıklı yağ, vitamin, mineral ve antioksidan vücudu birçok hastalığa karşı korur. Doygunluk hissi oluşumu ve sindirim sistemi için deniz ürünleri tüketimi oldukça önemlidir. Somon ve sardalya gibi yağlı balıkların yüksek miktarda alınmasının kan şekeri dengesini düzenlediği belirtilmiştir.
Brokoli tam bir konsantre glukosinolat deposudur. Bu nedenle kan şekerini dengeler ve diyabet hastaları için şifa deposu bir besindir. Bunun yanı sıra turpil sebzeler kategorisine giren brokoli bir çok hastalık riskini düşürmede de tercih edilen besinlerin başında gelir.
Dengeli meyve tüketimi kan şekerini dengelemede oldukça etkili doğal yöntemlerin başında gelir. Meyveler lif, vitamin, mineral ve antioksidanlarla yüklüdür ve bu konuda sorun yaşayan kişiler için mükemmel bir seçimdir.
Sarımsağın tıbbi etkileri yüzyıllardır iyi bilinmektedir. Ancak buna ek olarak, insülin direncini iyileştirmeye yardımcı olan bileşikler içerdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar, sarımsağın içindeki antioksidanların kalbi diyabetin neden olduğu kalp hasarından koruduğunu göstermiştir. Çiğ olarak tüketebilir, salatalara ekleyebilir veya yemeklerinizi tatlandırmak için sos olarak kullanabilirsiniz.
Günde 100 gr avokado (büyük bir parçanın dörtte biri) tüketmek, kolesterol ve glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bunun nedeni, 100 gr avokadonun 9 gr lif içermesi ve bunun da kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesini engellemesidir. Avokadodaki iyi yağlar ayrıca kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.
Günlük yoğurt tüketimi, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu, 2014 yılında gerçekleştirilen büyük bir meta-analizde gösterilmiştir ve buna göre yoğurt, bu diyabet riskini azaltan tek süt ürünüdür.
Tabii ki yoğurt doğal olmalı. Tatlandırılmış veya aromalı olanlar, şeker hastalığınız varsa kesinlikle kaçınılması gereken şeker ve tatlandırıcılar içerir.