Kan bağışı için hangi şartlar aranır? Kan bağışı formu soruları nelerdir? Kan vermek için gerekli şartlar

Kan vermek isteyen kişiler arama motorlarından kan bağışı için hangi şartların arandığını araştırıyor. İşte kan bağışı formu soruları ve kan bağışıyla ilgili bilmeniz gerekenler.

28.05.2022-06:26 - (Son Güncelleme: 28.05.2022-06:26) Kan bağışı için hangi şartlar aranır? Kan bağışı formu soruları nelerdir? Kan vermek için gerekli şartlar

Çoğu zaman başımıza bir şey gelmediğinde sağlığımızı önemsemeyebiliyoruz. Halbuki sağlığımız en çok değer vermemiz ve en çok hassasiyet göstermemiz gereken şeydir. Peki kendimiz için bunu düşünürken aynı şeyi başkaları için de düşünüyor muyuz? Bu sorunun yanıtı ise çoğu zaman hayır olacaktır. Ancak kan bağışçısı olarak insanların hayatını kurtarabilmemiz mümkün. Buna rağmen her zaman kan bağışçısı olunamayabiliyor. Kan bağışı yapabilmek için bazı testlere tabii tutulursunuz ve kan bağışı için bazı şartları taşımanız gerekir.

Toplum sağlığının korunabilmesi için kan vermek bir hayli öneme sahiptir. Başka hastalara kan nakli yapılması veya birtakım ilaçların üretilebilmesi için kan bağışında bulunmanız gönüllü işlemlerdendir. Kan bağışı yapma noktasında hiç kimse zorlanmasa da pek çok kişi düzenli olarak kan bağışında bulunabilmektedir.

Kan aç karnına mı tok karnına mı verilir?

Kan bağışı öncesi çok aşırı seviyede karnınızı doyurmamanız gerekiyor. Öte yandan bağış öncesinde yağlı gıdalar tüketilmemeli ve bol su tüketilmelidir. Kan bağışçısının kan verme işleminden önceki 12 saat içerisinde alkol tüketmemesi de önemlidir. Aşırı yorgun veya uykusuz vaziyetteki kişilerin de kan vermemesi önerilmektedir.

Kimler kan bağışında bulunamaz?

Kan bağışının reddedilmesi pek çok nedenle kaynaklanabilir. Bazı kişiler hayatları boyunca kan bağışında bulunamazlar. Hepatit B, Hepatit C veya AIDS hastalığı bulunanlar, kanama eğilimi olanlar, epilepsi hastaları, kronik bronşit hastaları, doku veya organ nakli olanlar, kalp hastalığı bulunanlar, kronik böbrek yetmezliği ve kronik karaciğer yetmezliği veya siroz olanlar, diyabet hastalığı nedeniyle insülin kullananlar kan bağışında bulunamazlar.

Kan vermek için gerekli şartlar nelerdir?

Kan verecek olan kişilerin;

18-65 yaş aralığında olması,

Daha önce hiç kan vermeyen kişilerin 60 yaşını geçmemiş olması,

Son 1 yıl içinde dövme yaptırmamış olması,

Son 1 yıl içinde ameliyat geçirmemiş olması,

Bulaşıcı hastalığın olmaması,

50 kilonun altında olmaması,

Kan vermeye elverişli durumda olması gerekiyor.

Gerekli şartları sağlayan kişiler Bağışçı Sorgulama Formu’ndaki bilgilerin tamamını eksiksiz ve doğru olarak doldurmalıdır.

Zeynel Abidin Barut
zeynelbarut@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal