Yeni düzenlemeyle, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması hedefleniyor. Bu kapsamda, bürokratik işlemlerin azaltılması ve harcamaların denetimi öne çıkıyor.
Zorunlu Harcamalar Kapsam Dışı
Doğal afetler, salgın hastalıklar, orman yangınları ve güvenlik hizmetleri gibi zorunlu harcamalar, genelgenin kapsamı dışında tutulacak.
Kamuda Tasarruf Tedbirleri ile İlgili Detaylar
- Tasarruf Tedbirlerinin Takibi ve Denetimi
- Uygulama hassasiyetle takip edilecek.
- Tedbirler denetlenecek ve raporlanacak.
- Aykırı hareket edenler hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacak.
Zorunlu Harcamalar
- Doğal afetler, salgın hastalıklar ve orman yangınlarında acil olarak yapılması gereken harcamalar kapsam dışında.
- İç ve dış güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin gerektirdiği zorunlu harcamalar da kapsam dışında tutulacak.
- Tasarruf Tedbirleri ile Yapılacak Değişiklikler
- Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamaları kontrol altına alınacak.
- Bürokratik işlemler azaltılarak maliyetler düşürülecek.
- Kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanımı sağlanacak.
'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'nde yer alan tedbirler şu şekilde;
"KAMUDA YENİ ARAÇ, BINA, MOBILYA VE DEMIRBAŞ ALIMI 3 YIL SÜREYLE DURDURULUYOR
TOPLU TAŞIMA OLAN YERLERDE PERSONEL SERVİSİ KALDIRILIYOR
DEPREM VE ZORUNLU HARCAMALAR HARIÇ MAL VE HİZMET İLE YATIRIM ÖDENEKLERİNDE KESİNTİYE GİDİLİYOR
KAMUYA PERSONEL ALIMINA SINIRLAMA GETİRİLİYOR
TOPLU TAŞIMA OLAN YERLERDE PERSONELSERVİSİ HİZMETİ SONLANDIRILACAK
Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, kamu kurumları, toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmetini sonlandıracak.
HIZMET ALIMI YOLUYLA SAĞLANAN PERSONEL SERVİSİ HİZMETİ İSE SÖZLEŞME SÜRESİ BİTENE KADAR DEVAM EDECEK
KAMU TAŞITLARI YERLİ VE ELEKTRİKLİ TAŞITLARA DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Bu amaçla mevcut araçların tasfiye edilmesi şartıyla elektrikli taşıt satın alınabilecek.
KAMU KURUMLARININ MEVCUT KİRALIK ARAÇLARI, SÖZLEŞME SÜRESİ BİTİNCE İZİN ALINMADAN YENİDEN KİRALANMAYACAK
KAMU TAŞITLARI İZİNSİZ KULLANILAMAYACAK
Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait taşıtlar, kamu kurumlarınca izin alınmadan hiçbir şekilde kullanılmayacak.
CEP TELEFONU HAKKI SINIRLANDIRILDI
Cep telefonu hakkı sadece Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakanlar, yüksek yargı organı başkanları, valiler, belediye başkanları ve üst yöneticilerde olacak
KAMU KURUMLARI, FAALİYETLERİYLE DOĞRUDAN İLGİLİ TANITIMLAR HARİÇ BASIN YAYIN ORGANLARINA İLAN VE REKLAM VEREMEYECEK
KAMUDA MESAİ VE NÖBET SİSTEMİ DEĞİŞTİ
Kamu personeli, zorunlu haller dışında fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılamayacak.
GEÇMİŞTE KAZANILMIŞ, BİRİKMİŞ İZİNLER 3 YIL İÇİNDE KULLANDIRILACAK
Yıllık ücretli izin süreleri ilgili yıl içinde kullandırılacak. Geçmişte kazanılmış, birikmiş izinler 3 yıl içinde kullandırılacak.
MEMURLARA GİYECEK YARDIMINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ
Memurlara toplu sözleşme gereği yapılacak giyecek yardımı, ayni olarak gerçekleştirilecek. Kıyafet desteği için çek, kupon gibi araçlar kullanılmayacak. Nakdi ödeme yapılmayacak.
İMZALANMIŞ İHALELER GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Bugün itibarıyla sözleşmesi imzalanmamış tüm mal ve hizmet alımlarıyla yapım ihaleleri gözden geçirilecek. Genelge hükümlerine uygun olmayan ihaleler iptal edilecek.
GENELGEDEN ÖNCE BAŞLAMIŞ İŞ VE İŞLEMLER İÇİN 3 AY İÇİNDE YENİDEN IZIN ALINACAK
RESMİ TAŞITLARIN EDİNİLMESİ VE KULLANILMASI
Kamu kurum ve kuruluşlarınca 3 yıl süreyle her ne şekilde olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecek. Ancak, savunma ve güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşıtlar ile ambulans ve itfaiye araçları acil ve zorunlu hallerde edinilebilecek.
Kamu taşıtlarının yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülmesi amacıyla kullanımdaki taşıtların tasfiye edilmesi kaydıyla kamu alım garantisi kapsamında ilgili mevzuatına göre elektrikli taşıt satın alınabilecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca hizmet alımı suretiyle kullanılan mevcut taşıtlar, sözleşme süresi sonunda izin alınmadan yeniden kiralanmayacak.
Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait taşıtlar, kamu kurum ve kuruluşlarınca izin alınmadan hiçbir şekilde kullanılmayacak.
HABERLEŞME GİDERLERİ
Kamu kurum ve kuruluşların harcama yetkilileri, haberleşme giderlerini hizmet gerekleri ve teknolojik imkanlar çerçevesinde gözden geçirerek kaynakların verimli kullanılması hususunda sayı, tutar veya kullanım kısıtlamaları dahil her türlü tedbiri alacaklar.
Bakanlar, belediye başkanları ve üst yöneticiler tarafından cep telefonu tahsis edilen makamlar için aylık cep telefonu görüşme ücreti limitleri 1800 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpılması sonucu bulunacak tutarı geçmeyecek.
Tüm yazışmaların elektronik bilgi sistemi üzerinden yapılması ivedilikle sağlanacak. Elektronik bilgi sistemleri üzerinden yapılan resmi yazışmalar ayrıca posta ile gönderilmeyecek.
PERSONEL GÖREVLENDİRMELERİ
Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet içi eğitim, konferans, seminer, çalıştay, sempozyum, toplantı, organizasyon ve benzeri faaliyetleri uzaktan erişim yöntemiyle yapılacak. Yüz yüze yapılması zorunlu olanlar ise kamu tesislerinde yapılacak.
Zorunlu hallerde yapılacak yurt dışı geçici görevlendirmelerde, bu amaçla tahsis edilmiş ödenek aşılmayacak.
BASIN VE YAYIN GİDERLERİ
İdareyi ve faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınlar hiçbir şekilde basılamayacak. Bu dokümanlar elektronik ortamda yapılacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılamayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak.
Zorunlu haller dışında üç yıl süreyle büro malzemesi, makine ve teçhizat, teşrifat, bilgisayar ve donanım benzeri demirbaş alımı yapılmayacak.
PERSONEL GİDERLERİ
Kamuda personelin etkin kullanımı sağlanarak atıl personel oluşumuna izin verilmeyecek. Emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma kadar yeni kadro ihdası ve kullanımı talebinde bulunulabilecek.
Kamuda personelin etkin kullanımı sağlanarak atıl personel oluşumuna izin verilmeyecek. Emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma kadar yeni kadro ihdası ve kullanımı talebinde bulunulabilecek.
Kamu personeli zorunlu haller dışında fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacak.
Kanun kapsamında çalışan işçilerin yıl içerisinde hak kazandıkları yıllık ücretli izin süreleri ilgili yıl içerisinde kullandırılacak.
Memurlara toplu sözleşmede öngörülen koruyucu giyim ve donanım malzemeleri ayni yardım şeklinde verilecek. Bu yardım karşılığında çek, kupon ve benzeri ödeme araçları kullanılmayacak ve nakdi bir ödemede bulunulmayacak.
ENERJİ VE SU ALIMLARI
Kamu kurum ve kuruluşları enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla tasarruf önlemlerine uyacak.
Genel aydınlatmada LED dönüşümü ve diğer tasarruf sağlayıcı tedbirler hızla uygulamaya geçilecek.
Kamu bina ve tesislerinde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılmasına azami gayret gösterilecek.
Su kullanımında israfı önlemek amacıyla gerekli tedbirler alınacak ve tasarruflu cihazlar tercih edilecek. Yeşil alanların sulanmasında mümkün olduğunca şebeke suyu kullanılmayacak.
Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, kamu kurumlarında toplu taşıma olan yerlerde personel servis hizmetleri sonlandırılacak, hizmet alımı suretiyle sağlanan servis hizmetleri ise sözleşme süresinin bitimine kadar devam edebilecek.
HER YÖNETİCİ TASARRUF İLKELERİNİN UYGULANMASINDAN SORUMLU OLACAK
Genelgenin uygulanmasıyla ilgili olarak tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından gereken önlemler alınacak, her kademedeki yönetici tasarruf ilkelerinin uygulanmasından sorumlu olacak.
Genelgenin hükümleri, bakanlıklarda bakan veya yardımcısı, kurumlarda üst yöneticiler, illerde valiler, belediyelerde ise belediye başkanları tarafından hassasiyetle izlenecek ve denetlenecek, aksine hareket edenler hakkında işlem yapılacak.
Genelge yayımlandığı tarih itibarıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafından sözleşmesi imzalanmış tüm mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri ihaleleri gözden geçirilecek, genelgeye uygun olmayan ihaleler iptal edilecek.
İlgili genelgenin uygulanmasından doğabilecek tereddütleri gidermeye il özel idareleri bakımından İçişleri Bakanlığı, belediyeler bakımından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkili olacak."