Kamu Personeli İzinleri

Kamu personelleri devlet tarafından istihdam edilen çalışanlardır. Bağlı oldukları kanun ise özel sektör çalışanlarından farklı olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'dur.

24.03.2020-13:08 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-18:29) Kamu Personeli İzinleri

Çalışmaları, izin, tayin ve diğer tüm hakları bu kanun etrafında şekillenmiş ve belirlenmiştir. İzinler ise ücretli ve ücretsiz izinler olarak çeşitli hallere göre dağılmıştır. Devlet memurlarının ücretli izinlerinin başında yıllık izinleri, ölüm ve doğum izinleri, tayinden kaynaklı izinler sayılabilir. Bunların haricinde ise ücretsiz izin talepleri doğrultusunda yararlandıkları izinler arasındadır. Bu izinleri nasıl kullanacakları ve bu izinlerin ne kadar süreyi kapsadığı ise yine 657 sayılı kanunda yazdığı usule göre uygulanır.

Doğum ve Babalık İzni Kaç Gündür?

Devlet memuru olan anneler için doğum, babalar için ise babalık izni adı altında izin talepleri ücretli izin kapsamında yasal hak olarak devlet memurlarına tanımlanmıştır. Bu izin anne için 16 haftadan ibarettir. Anne bu süreyi doldurduktan sonra ise süt izni kullanmaya devam edebilir. Süt izni de bebeğin süt alabilmesi için belirlenen saatlerde annenin işten erken çıkması şeklinde özetlenebilir. Anne bebeği emzirdiği süre içinde kullanabilir. Baba için ise bu izin 10 gün babalık hakkı izni bulunur. Eşi doğum yapan devlet memuru baba olmasından dolayı 10 gün ücretli iznini kullanabilir.

Ölüm İzni Kaç Gündür?

Devlet memurları ve diğer çalışanlara yasal olarak ölümlerden kaynaklanan bazı izinler verilebilir. Birinci derece akrabasını kaybeden bir çalışanın zihinsel ve bedensel olarak dinlenmesi gerekeceğinden dolayı 7 gün izin verilir.

Yıllık İzin Hakkı

Hem özel sektör hem de devlet memuru çalışanları her yılın sonunda ücretli olarak yıllık izin kullanabilirler. Yasal olarak hakları olduğundan dolayı herhangi bir ücret kesintisi söz konusu olmayacaktır.

YORUM YAZ..
Modal