13 Mart 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe giren kamu borçlarının yapılandırılmasına dair düzenlemeyle beraber pek çok alandaki borçlar yapılandırıldı. Milyonlarca vatandaşın borçlarını hafifletecek olan düzenleme ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Buna göre yapılandırma süresi 30 Haziran’a kadar uzatılırken, ilk taksidin ödenmesi süresi de 1 ay uzamış olacak.
NTV'nin edindiği bilgilere göre, haziran sonuna kadar yapılandırmada başvuru süresini uzatmak üzere bir çalışma yapılıyor. Böylelikle yapılandırmada başvuru süresi haziran sonuna kadar uzatılacak.
Yapılandırma kapsamında bugüne kadar 3 milyon 279 bin mükellef, 180 milyar TL'lik borç yapılandırdı.
Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor. Peşin ödemeler ile ilk taksit ödemelerinin 30 Haziran tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Vergi ve SGK borçları başta olmak üzere kamuya olan borçlara ödeme kolaylığı sağlayan 7440 sayılı Kanun, 12 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak, aynı gün itibariyle yürürlüğe girdi. 7440 sayılı Kanun ile, 837,3 milyar lirası Maliye’ye, 361 milyar lirası Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya ve kalanı da diğer kurumlara olmak üzere yaklaşık toplamda 1 trilyon 300 milyar lira borcun yapılandırılması öngörüldü.
Kanun kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi dairelerine bugüne kadar yaklaşık 3 milyon 279 bin mükellef başvuruda bulundu. Toplam 178 milyar 300 milyon TL kamu alacağı yapılandırıldı. Vergi dairelerine borcu olan mükellef sayısı ise 14 milyon 156 bin olarak kayıtlara geçti.
Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dâhil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırılabilecek.
Paketle birlikte 31 Aralık 2022 öncesine ait borçlar 48 taksitte ödenebilecek.
Borcu peşin ödeme, 12, 18, 24, 36 ve 48 ay ödeyebilme seçenekleri bulunacak.
Yapılandırmanın iki taksidinin mutlaka zamanında ve eksiksiz ödenmesi gerekecek.
Yapılandırma için e-Devlet üzerinden ve ilgili kurumlara şahsen müracat edilerek yapılması mümkün.
Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse, ana paranın dışındaki katsayı tutarının yurt içi-üfe tutarının yüzde 90’ından vazgeçilecek.
31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin olup yapılandırma son başvuru tarihine kadar tebliğ edilen idari para cezaları da yapılandırılabilecek. Yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlanacak.
Yapılandırmadan yararlandırmak için açılmış davalardan vazgeçilecek. Yapılandırma yapanlara icra takibi durdurulacak.