Kamkat, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, manganez ve diyet lifi içermektedir. Kalorisi olan kamkat meyvesi az miktarda da olsa B1, B3, B5, B6, B9 ve E vitaminlerini, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır ve çinko minerallerini içermektedir. Kumkuat fitosteroller, flavonoidler ve uçucu yağlar dâhil olmak üzere bitkisel bileşikler bakımından da oldukça zengindir. Kumkuat meyvesinin kabuğu ve tohumları omega-3 içermektedir.
- Antioksidan özelliği ile akciğer kanseri riskini düşürmektedir. Yapılan çalışmalarda bitkisel bileşiklerinden dolayı tümör hücrelerini yok ettiği ispatlanmıştır.
- Yapılan araştırmalara göre kumkuat meyvesi enfeksiyon gelişimini önleyerek vücudu mevcut enfeksiyonlara karşı korur.
- Kumkuatın bağışıklık sistemi üzerindeki yoğun etkisi diyabetin dengelenmesine de fayda sağlamaktadır. Kumkuat meyvesi açlık kan şekerini düşürerek yaşanan tatlı krizlerini önlemektedir.
- Kumkuatın içerdiği fitosteroller sayesinde kötü kolesterol (LDL) ve trigliseritlerin düşmesine fayda sağlar. Aynı zamanda da kolesterolü dengede tutabilir. Dolayısıyla da yüksek tansiyon ve damar tıkanıklıklarını engeller.
- Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri olan kumkat kalp hastalıklarına iyi gelir. Kamkatta bulunan bitkisel bileşikler, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dâhil olmak üzere obezite ve ilişkili hastalıklar ile mücadelede önemli bir rol oynar.
- Sindirim sistemini düzenleyen kamkat meyvesi kilo vermeye yardımcıdır. Kabızlık, gaz, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına karşı da iyi gelir.
- Cilt bakımı için de faydaları bulunan kumkuat meyvesi haricen kullanılarak cilt kırışıklıklarının, yaşlılıktan ve güneşten kaynaklanan lekelerin giderilmesine karşı oldukça faydalıdır. Sivilce izlerini yok eden kamkat meyvesi sağlıklı bir cildin doğal çözümüdür.
Kamkat nasıl yenir?
Kumkuatın içi ekşimtırak, kabuğu ise tatlıdır. Bundan dolayı kumkuatı kabuğu ile birlikte tüketmek en idealidir. Kumkuat yenmeden önce iyice yıkanıp kâğıt havlu ile kurutulmalı, ardından tatlı ekşi tadının birbirine karışması için parmak arasında hafifçe yuvarlanmalıdır. Kumkuat ağızda ne kadar uzun çiğnenirse tadı da o kadar güzelleşir.
Kamkat meyvesi nasıl yapılır?
- 1 ila 2 adet kumkuat meyvesini kabuğu ile birlikte püre kıvamına getirip içine 1 ila 2 tatlı kaşığı kil ilave edin.
- Kumkuat maskesini 15 ila 20 dakika yüzünüzde bekledikten sonra ılık su ile iyice durulayın.
- Kumkuat meyvesini haftada bir cildinize uygularsanız pırıl pırıl bir cilde kavuşursunuz.