Dik durmak için neler yapabiliriz?
Duruş bozukluğu veya kamburluk sık sık karşımıza çıkan bir sağlık problemlerinden biri. Sizler için dik duruş bozukluğu(kambur) tedavisi için yapılacak egzersizler, dik duruş hareketleriyle ilgili bir liste oluşturduk.
Hazırladığımız içerikteki 9 kolay hareket sayesinde kambur duruşumuzu kısa zaman içerisinde düzeltebiliyoruz.
Ne yazık ki pek çok kişi 'Kambur duruyorsun' sözünü hayatında sık sık duyuyor. Fakat yine de omuz silkerek boynumuzu eğerek telefonla vakit geçirmeye devam ediyoruz. Bundan sonra bu huydan vazgeçip sevdiklerimizin sözünü dinlemenin tam zamanı.
Hem de onları dinlemek için oldukça geçerli bir sebebimiz var.
Fizyoterapist Murat Dalkılınç'a göre, yanlış duruşun beden sağlığımız üzerinde kötü etkileri olduğunu belirterek, ''Ayaktayken ya da oturduğumuz anki duruş, vücudun yaptığı her hareketin ya da vücudun strese nasıl adapte olduğunun bir göstergesi.'' dedi.
Yanlış duruş, bedendeki bütün ağrıların başlıca sebebi olabilir; çünkü bütün yükü vücudunuza vermiş oluyorsunuz. Bu durum da hem ruh halinizi hem de ruh sağlığınızı ciddi oranda etkiliyor. Health Psychology'nin 2014 sayısındaki verilere göre, bu hal kişileri sinirli, üzgün, korku dolu, öfkeli veya uykulu bir duruma sokuyor. Yalnızca dik durmak bile kişiyi hem daha hareketli hem de daha az yorgun hissettiriyorsa, bu durumu hemen düzeltmek de fayda var!
Ayakta duruyorsanız, ağırlık merkezinizin muhakkak bir destek gerekiyor. Bunu yapabilmek için düz bir çizgi çektiğinizi hayal edin, bu çizgi omuzlarınızın ön kısmından kalçanızın arkasına, dizlerinizin ön kısmından ayak bileğinize kadar gelsin. Kafanızı dik tutun ve çeneniz yere paralel bir şekilde dursun. Yürürken ise doğal bir şekilde kollarınızı ve omuzlarınızı hareket ettirin.
Otururken de boynunuz muhakkak dik olmalıdır. Öne doğru eğilmemeye çalışın. Omuzlarınızı rahat, kollarınızı da bedeninize yakın tutun.
Bu 9 hareket sayesinde kamburluktan kurtulabilirisiniz...
Fizyoterapist Dalkılınç'a göre doğru bir duruş şu şekilde olmalı: