Ölüm oranlarının büyük bir çoğunluğunun nedeni kalp rahatsızlıklarıdır. Hatta dünya genelinde 18 milyon kişi yaşamını kalp rahatsızlıkları nedeniyle kaybediyor. Peki kalp sağlığıyla ilgili doğru bilinen yanlışları neler? Detayları sizin için araştırdık.
Birçok toplumda kalp hastalıklarıyla ilgili kulak dolma bilgiler bulunuyor. Bu durum neticesinde birçok kişi kalp sağlığı hakkında doğru bildiğini sandığı şeylere göre hareket ediyor ve neticesinde kalp rahatsızlığına yakalanma riskini artırıyor. Peki ama kalp sağlığıyla ilgili bilenen hangi doğrulara dikkat etmeliyiz? Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan, kalp sağlığı hakkında doğru bilenen yanlışları hakkında uyarılarda bulundu.
Yurtdışında yapılan bir araştırmada 36 saniyede bir kişi kalp rahatsızlıklarına bağlı hastalılardan hayatını kaybediyor. Hatta meydana gelen her 4 ölümden birinin sebebinin kalp sorunlarından kaynaklandığı gösteriliyor. Özellikle toplumda sıkça uygulanan kalp sağlığıyla ilgili doğru bilinen 10 yanlışa beraber bakalım.
Kalp Hastası Olmak İçin Çok Gencim
Kalp sağlığı hakkındaki en yanlış bilgi, kalp rahatsızlıklarının genç yaşlarda görülmemesine inanılmaması. Halbuki kalp hastalığının yaşla pek ilgisi yoktur. Genç yaşata olan birçok kişide de kalp sorunları görülmektedir. Bu durumun en büyük nedeni ise yaşam şekli ve sağlıksız beslenme durumundan kaynaklanıyor.
Kalp Krizi ve Kalp Durması Aynı Şey
Bir diğer doğru bilinen yanlış ise kalp krizi ve kalp durmasının aynı şey olduğunun sanılması. Halbuki bu iki durumun birbirinden farklıdır. Kalp krizi; kalp damarlarının tıkanmasıyla oksijen taşınmasının aksamasına neden oluyor ve bu durum tedavi edilmediğinde kalp kasları zarar görüyor ve kalp krizi meydana geliyor. Kalbin durması durumu ise kişinin kalbinin kan pompalamayı bırakması ile nefes alışının durması, bilincin kaybolması durumudur. Kalp durması durumunda acilen 112 aranmalı ve kişiye profesyonel kalp masajı yapılmalı. Kalp krizinin yetişkinlerde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Murat Turfan, ‘Ancak bu ritim problemi sadece kalp kriziyle ortaya çıkmaz. Ayrıca ritim problemi oluşmadan da kalp durması gelişebiliyor. Kalbin durması ve bunun sonucunda oluşan ani ölüm her zaman kalp krizi demek değildir’ şeklinde konuştu.
İyi Kolesterol Kötü Kolesterolü Dengeleyebilir
Kalp rahatsızlıklarının nedenlerinden biri de birçok kişide görülen kolesterol. Ancak kolesterol hakkında bilinen iyi kolesterolün kötü kolesterolü engelleyeceği durumu ise oldukça yanlış bir durumdur. Yapılan araştırmalarda iyi ya da kötü kolesterolün birbirlerine bir dengesi olmadığı belirtildi. Önemli olan LDL kolesterol denen kötü kolesterolü kontrol altında tutmak. Yüksek bir HDL, yani iyi kolesterol seviyesi iyi bir durum olsa da bu, vücudunuzun atardamarlarında kolesterol birikimini kesin olarak önlemiyor.
Kalp Hastalığı Erkeklerde Daha Çok Görülür
Nedeni bilinmeyen bir şekilde en yaygın yanlış bilgilerden biri kalp hastalıklarının erkek hastalığı olarak bilinmesi. Halbuki durum öyle değildir. Yurtdışında yapılan araştırmada, kalp hastalıkları yüzünden hayatını kaybeden kadın ve erkeklerin oranı hemen hemen aynıdır. Hatta kalp hastalığından hayatını kaybeden kadınların sayısı meme kanseri nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısından fazladır. Dr. Turfan; ‘Bu rakamlar göz önüne alındığında, kalp hastalığının kadınları etkilemeyeceğine ve bu hastalıkların sadece orta yaşlı erkeklerde ortaya çıktığına inanmak endişe vericidir’ uyarsın da bulunarak kalp semptomlarının geç fark edildiğini bu durumun ise müdahaleyi geciktirdiği ve ölüme neden olduğunu belirtti.
Yüksek Tansiyonu Bilirim
Yüksek tansiyon kalp rahatsızlıklarını en çok etkileyen durumlardan biridir. Ancak birçok kişi yüksek tansiyon hastası olduklarını bilebileceklerini, kendilerinde belirtiler görmediğini düşünüyor. Halbuki tansiyon sinsi ilerleyen bir durumdur ve fark edilmesi oldukça zordur. Bu durum erken fark edilip tedavi edilmezse kalp krizi başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa neden oluyor. Dolayısıyla erken dönemde tedavisi çok önem taşıyor.
Ek Takviyeler Kalp Hastalığını Önler
Birçok kişi takviye gıda ve ek besinler kalp hastalıklarından korunabileceğini düşünmekte. Aslında doğal yollar harici alınan birçok vitaminin kalp sağlığı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Henüz anlaşılmayan nedenlerden dolayı vücut, vitaminleri ve mineralleri en iyi şekilde besinlerle elde edildiklerinde emiyor ve kullanıyor. Bu nedenle ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri takviyelerle değil, dengeli bir şekilde sebze ve meyve tüketerek almaya özen gösterin.
Öksürmek Hayatınızı Kurtarabilir
En yaygın bilgilerden biride kalp krizi sırasında öksürmenin kişinin hayatını kurtarabileceği bilgisidir. Ne yazık ki bu bilgiye dair herhangi bir tıbbi çalışma ve vaka yoktur. Kalp krizi sırasında eğer kalp durursa, bilinç kaybolur ve doğru kalp masajı yapılmazsa kişi hayatını kaybeder. Eğer bilinç açıksa, o zaman kalp durmamış oluyor ve bu nedenle kalp masajına da gerek kalmıyor. Bu süreçte eforun öksürmek yerine, 112’yi aramak için harcanması gerekiyor.
Kalp Hastası Olanlar Egzersiz Yapmamalı
En yanlış bilgilerden biri kalp hastası olanların egzersiz yapmaması gerektiği söylentisidir. Egzersiz vücut ve kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Vücuttaki kan akışını iyileştirdiği için kalp kaslarını da güçlendiriyor. Kalp krizini veya kalp durmasını tetikleyen egzersiz riski son derece düşüktür. Ancak tamamen hareketsiz yaşam sürüyorsanız ve ileri derecede kalp hastalığınız varsa, spor yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Kolesterol İlaçları Zararlı Bırakalım
En tehlikeli bilgilerden biride zararlı olduğu düşünülen kolesterol ilaçlarının bırakılması durumudur. Kanda meydana gelen kolesterol yüksekliği atardamarlarda risk oluşmasına neden oluyor. Bu duruma bağlı olarak da kalp krizi görülebiliyor. Diyet ve kilo kaybı bu durumu azaltıyor gibi görünse de fazla kilo kaybı her zaman yeterli olmuyor. Bu nedenle kolesterol ilaçlarının doğru bir şekilde kullanılmasına dikkat çeken, ‘Doç. Dr. Murat Turfan, “Yapılan bilimsel çalışmalarda bu ilaçların kalp krizi, felç ve ölüm riskini azalttıkları görülmüştür. Diğer tüm ilaçlar gibi ki buna çok sık kullanılan ağrı kesiciler de dahil, bu ilaçların yan etki ihtimali vardır. Ancak yan etki düşük bir olasılıkla gelişiyor ve ilaç kesilir kesilmez ortadan kalkıyor. Doktorunuz bu düşük ihtimal için dahi sizi zaten kontrole çağırıyor. Kolesterol ilaçlarından elde edilen faydanın yanında bu risk çok önemsiz duruyor. Bu yüzden doktor kontrolü altında bu ilaçları kullanmanız hem ölüm riskini azaltır hem de güvenlidir’ diye konuştu.
Herkes Aspirin Kullanmalı
Özellikle ileriki yaşlarda bulunan herkesin günde bir adet aspirin kullanılması gerektiği bilgisi oldukça yaygındır. Kan sulandırdığı için kalp krizi oluşmasını da önleyeceğinin düşünüldüğünü ifade eden Dr. Turfa, ‘Kan sulandırıcılar, kalp krizi geçiren veya stent ya da by-pass yapılan hastalarda ömür boyu kullanılması gereken ve yeniden kalp krizi riskini düşüren bir ilaçtır” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan, şöyle devam ediyor: “Ancak hiç kalp krizi geçirmeyenlerin aspirin kullanarak kalp krizi ve ölüm riskini azaltmaları tartışmalı bir durumdur. Bazı kan sulandırıcıların mide üzerine zararlı etkileri mevcut ve kanama riskini artırıyor. O yüzden ‘primer koruma’ dediğimiz hiç kalp krizi geçirmemiş hastalarda aspirin kullanımı ancak kalp hastalığı açısından çok yüksek riskli bireylerde faydalı oluyor. Düşük riskli insanların aspirin kullanmasının bırakın faydasını, zararı dahi olabiliyor’ şeklinde önerilerde bulundu.