Vücut sağlığı genel vücut dengesi için sağlıklı bir kalp oldukça önemlidir. Düzenli uyarıların meydana gelmediği noktada kalp sorunları yaşanmaya başlanır ve kalp pili sistemi ile bu uyarılara müdahale edilir. Peki kalp pili nedir? Kalp pili nasıl takılır? Kalp pili ne işe yarar? Kalp pili ömrü ne kadar uzatır? Gibi merak edilen tüm soruları haberimizde topladık. İşte detaylar…
Elektriksel uyarılarla çalışan kalbin kendine özgü bir uyarı sistemi vardır. Bu uyarılar kalbin düzenli olarak kasılma hareketlerinin yerine getirmesine neden olmaktadır. Bu elektriksel sistemin kusursuz işlemesi sonucunda kan pompalanır ve vücut için gerekli oksijen düzeni sağlanır. Ancak bazı durumlarda bu elektrik sisteminde bozulmalar meydana gelir ve dışardan müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu müdahale sistemine kalp pili denir. Kalp pilleri, farklı hastalık türüne göre değişiklik göstermektedir.
Vücutta meydana gelen bazı durumlar, kalp odacıkları iletişiminde soruna neden olur ve kalp atışlarını yavaşlatır. Yavaşlayan kalp atışı ise kan pompalanmasını etkiler ve enerji kaybı yaşanır. Kalp pilleri ise kalbinde elektriksel problemleri olan kişilere, elektriksel uyarının sağlanması için uygulanan bir cihazdır.
Yaygın olarak kalp ritmi bozuklukları olan hastalarda kullanılmaktadır. Ancak bazı durumlarda kalpte ekstra bir artışa neden olacağından farklı hastalıklara da neden olabilir. Bu yüzden oldukça dikkatli kullanılması gereken bir cihazdır.
Kalp bilinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Kalp pilleri aslen jeneratör ve elektrot olmak üzere iki ana kısmından oluşmaktadır. Jeneratör dediğimiz aslında kalp pilinin ana kasasıdır ve gerekli enerjiyi sağlamaktadır. Bazı kalp pilleri, kalpte meydana gelen ritim bozukluklarını tedavi etmeden kullanılır.
Bazı Kalp Pili Çeşitleri
-Geçici kalp pilleri
Tedavi sonradan düzelme şansı bulunan durumlarda hastalara 10-14 gün süreyle takılan kalp cihazlarıdır.
-Kalıcı kalp pilleri
Kalp yetmezliği gibi hastalıklarda genellikle kullanan kalp pili türüdür. Her kalp pilinin türü ve işlevi farklıdır. Bu nedenle uzman doktorların gözetimi sonrası kalp pili tedavisine başlanılır.
Kalp pilleri uzman ekipler tarafından anjio laboratuvarında hastaya takılır. İşlem sırasında hasta uyutulur ve pilin takılacağı alan ayrı olarak tekrardan uyuşturulur. İşlem sırasında kalp pili jeneratörünün konduğu yerdeki toplardamarlar yardımıyla kalp pilinin kabloları olan elektrotlar kalbe doğru ilerletilir. Daha sonra elektrotların kalp pili jeneratörü ile bağlantıları yapılır ve takiben kalp pili jeneratörü hazırlanan yere konularak işlem tamamlanır.
Yapılan araştırmalar ve gözlemlenen vakalar sonrasında, özellikle kalp yetmezliği görülen hastaların tedavisinde uygulanan kalp pili yöntemi, hastanın yaşamını uzatmaktadır. Burada önemli olan kalpte meydana gelen rahatsızlığın erkenden teşhis edilmesi ve hastaya doğru tedavinin uygulanmasıdır. Uygulanacak yanlış tedavi sonrası kalp pili kişide beklenmeyen hastalıklara da neden olabilir.